Jørn Utzon død

Den verdensberømte danske arkitekt Jørn Utzon er død. Han blev 90 år. Jørn Utzon er vokset op i Aalborg, hvor et af hans sidste værker åbnede i sommer.

Manden bag det verdensberømte operahus i Sydney, den danske arkitekt Jørn Utzon er død, 90 år. Det oplyser direktøren for Utzon Centret i Aalborg, Adrian Carter.

Jørn Utzon var uden sammenligning den mest berømte danske arkitekt i nyere tid og formentlig den mest betydelige arkitektbegavelse, som blev fostret herhjemme i det 20. århundrede.

Tidligt blev hans navn nævnt på lige fod med berømtheder som Alvar Aalto, Mies van der Rohe og LeCorbusier, der var banebrydende pionerer indenfor funktionalismen.

Jørn Utzon flyttede som spæd med sine forældre til Aalborg i 1918, hvor hans far arbejdede som skibsingeniør på Aalborg Skibsværft. Jørn Utzon gik på den private Klostermarksskolen og senere på Aalborg Katedralskole.

Desværre - for danskerne - kom hans spektakulære hovedværker til at ligge i udlandet: Sydney-operaen i Australien, parlamentet i Kuwait m.fl., men vi har dog fra hans hånd den lysende smukke, karakterfulde Bagsværd Kirke, Paustians Hus i Gl. Kalkbrænderihavn, som han tegnede med sønner Jan og Kim Utzon, Esbjerg Musikhus og hans fine Romerhuse i Helsingør, samt terrassehusene i Fredensborg.

I Nordjylland har han tegnet et enkelt hus i Hasseris, Skagen Odde Naturcenter og senest, i samarbejde med sine sønner, Jan og Kim, Utzon Centret på Aalborg Havn.

- Jørn Utzon var en af de mest revolutionerende arkitekter i det 21. århundrede, siger kunstnerisk direktør på Utzon Center i Aalborg Adrian Carter.

- Vi har mistet en virkelig stor arkitekt og samtidig et meget varmt menneske. Han har inspireret og berørt alle, han har arbejdet med. Jeg har lært ham at kende som en fantastisk person, siger Adrian Carter.

Han fremhæver Jørn Utzons evne til at holde fast i de nordiske arkitekttraditioner samtidig med, at han har været åben over for andre kulturer.

- Han har hentet inspiration i store dele af verden. Hos mayaerne i Mellemamerika, i islam og hos japanerne og kineserne. Han var et geni til at uddrage essensen af mange forskellige slags arkitektur og sætte det sammen på en unik måde, siger Adrian Carter.

Blandt megen hæder blev Jørn Utzon i 1997 hædret med Sonning-prisen på 500.000 kr. To år forinden modtog han det franske arkitekturakademis fornemste pris "Grande Medaille d'Or" - den store guldmedalje.