Julemærkehjemmet i Hobro i fare

Salget af det traditionsrige danske julemærke skuffer fælt i år. Det kan på langt sigt true eksistensen for julemærkehjemmet i Hobro og de andre tre hjem for børn med en svær hverdag.

<b>Dårligt salg</b>
Mindre en uge før jul er salget af årets julemærke nede på et skuffende lavt niveau, og konsekvensen kan blive, at Julemærkefonden må skære i driften af de fire julemærkehjem for overvægtige børn og børn med en svær hverdag.

<b>Lukkes ikke næste år</b>
Direktør Joan Vestergaard oplyser dog, at ingen af de fire julemærkehjem med tilsammen 140 pladser i Hobro, Skelskør, Frederiksværk og Kollund lukkes næste år.

- Men det kan blive aktuelt at skære ned på antallet af pladser på de største hjem med hver 48 pladser i Hobro og Skelskør, siger Joan Vestergaard til Ritzau.

<b>Mangler 2,3 millioner</b>
Hun oplyser, at der indtil tirsdag morgen var solgt for 16,3 millioner kroner julemærker gennem PostDanmark mod 18,6 millioner kroner samme dato i fjor.

- Det er meget skuffende, at gabet i salget er vokset den seneste tid til trods for, at der har været medieopmærksomhed om vores problem, siger Joan Vestergaard.

<b>Færre breve og kort</b>
Hun mener, at det manglende salg kan skyldes, at folk sender færre julebreve og julekort, men også at der er blevet længere til posthuset.

<b>Elektronisk julemærke</b>
For at stå imod folks ændrede vaner med at sende julepost, har Julemærkefonden de seneste seks år tilbudt at sælge et elektronisk julemærke, som kan vedhæftes, når man sender e-mails.
Det koster 50 kroner ligesom et ark julemærker, og så kan man sende alle de breve med mærket på, som man lyster.

<b>Steget meget lidt</b>
I år er salget af det elektroniske mærke steget lidt, men ligger foreløbig kun i omegnen af 600.000 kroner.
At drive julemærkehjemmene videre uændret kan kun ske ved at tære på Julemærkefondens formue, idet driften af hjemmene koster 40 millioner kroner om året.

<b>Andre bidrag</b>
Ud over salget af julemærker kommer indtægterne fra frivillige bidrag og fra tips- og lottomidlerne.
Julemærkefonden holder en konference om fremtidens drift af julemærkehjemmene den 1. februar næste år.

<b>700 børn hvert år</b>
700 børn får hvert år et gratis ophold på 10 uger på et julemærkehjem, og tilbuddet er meget efterspurgt, idet ventetiden på et ophold er op til ni måneder.

<b>Julemærke siden 1904</b>
Julemærket er blevet solgt siden 1904, og siden har 65.000 drenge og piger været på ophold på et af Julemærkefondens hjem.

Forsiden lige nu