LIGE NU:

Julemærkehjemmet i Hobro i fare

Salget af det traditionsrige danske julemærke skuffer fælt i år. Det kan på langt sigt true eksistensen for julemærkehjemmet i Hobro og de andre tre hjem for børn med en svær hverdag.

Dårligt salg
Mindre en uge før jul er salget af årets julemærke nede på et skuffende lavt niveau, og konsekvensen kan blive, at Julemærkefonden må skære i driften af de fire julemærkehjem for overvægtige børn og børn med en svær hverdag.

Lukkes ikke næste år
Direktør Joan Vestergaard oplyser dog, at ingen af de fire julemærkehjem med tilsammen 140 pladser i Hobro, Skelskør, Frederiksværk og Kollund lukkes næste år.

- Men det kan blive aktuelt at skære ned på antallet af pladser på de største hjem med hver 48 pladser i Hobro og Skelskør, siger Joan Vestergaard til Ritzau.

Mangler 2,3 millioner
Hun oplyser, at der indtil tirsdag morgen var solgt for 16,3 millioner kroner julemærker gennem PostDanmark mod 18,6 millioner kroner samme dato i fjor.

- Det er meget skuffende, at gabet i salget er vokset den seneste tid til trods for, at der har været medieopmærksomhed om vores problem, siger Joan Vestergaard.

Færre breve og kort
Hun mener, at det manglende salg kan skyldes, at folk sender færre julebreve og julekort, men også at der er blevet længere til posthuset.

Elektronisk julemærke
For at stå imod folks ændrede vaner med at sende julepost, har Julemærkefonden de seneste seks år tilbudt at sælge et elektronisk julemærke, som kan vedhæftes, når man sender e-mails.
Det koster 50 kroner ligesom et ark julemærker, og så kan man sende alle de breve med mærket på, som man lyster.

Steget meget lidt
I år er salget af det elektroniske mærke steget lidt, men ligger foreløbig kun i omegnen af 600.000 kroner.
At drive julemærkehjemmene videre uændret kan kun ske ved at tære på Julemærkefondens formue, idet driften af hjemmene koster 40 millioner kroner om året.

Andre bidrag
Ud over salget af julemærker kommer indtægterne fra frivillige bidrag og fra tips- og lottomidlerne.
Julemærkefonden holder en konference om fremtidens drift af julemærkehjemmene den 1. februar næste år.

700 børn hvert år
700 børn får hvert år et gratis ophold på 10 uger på et julemærkehjem, og tilbuddet er meget efterspurgt, idet ventetiden på et ophold er op til ni måneder.

Julemærke siden 1904
Julemærket er blevet solgt siden 1904, og siden har 65.000 drenge og piger været på ophold på et af Julemærkefondens hjem.