Julie fik hjælp til at få Johanne: Men hurtigt meldte bekymringerne sig
Statsministeren meddelte i sin nytårstale, at der nu også skal være hjælp til barn nummer to gennem fertilitetsbehandling. Det glæder Julie Tougaard, der selv har været igennem behandlingen.
Julie Mønster Tougaard Svanholm og hendes mand kunne glæde sig over, at Johanne kom til verden i 2020 efter at have fået reagensglasbehandling.
Hurtigt meldte bekymringerne sig dog også. Hvordan kunne de få råd til barn nummer to?
Som det er i dag, skal man nemlig selv betale for at få fertilitetsbehandling til sit andet barn, men det vil regeringen nu gøre op med.
Regeringen vil nemlig gøre det gratis for par og enlige kvinder at få hjælp i sundhedsvæsenet til at få barn nummer to. Det meldte statsministeren ud i sin nytårstale i går.
- Man skal jo bare nyde sine bæbs. Man skal ikke være bekymret for, om man nogensinde kan få økonomisk pondus til at få en lillebror eller en lillesøster, siger Julie Mønster Tougaard Svanholm, som derfor glæder sig over regeringens udmelding.
For det kan nemlig blive en bekostelig affære, hvis man i dag skal have hjælp til barn nummer to. Her skal man over i det private regi, hvor fertilitetsbehandling kan koste alt fra 3000 kroner, hvis der er tale om insemination eller fra 24.000 kroner, hvis der er tale om reagensglasbehandling.
- Jeg kan se lidt uretfærdighed i, at har nogen brækket benet op til flere gange, er der jo aldrig nogen, der vil sige, at du er blevet opereret en gang, du kan ikke blive det anden gang, siger Julie Mønster Tougaard Svanholm.
Følger der penge med?
Når det fremover skal være gratis at få hjælp til barn nummer to, så er økonomien for familien en af begrundelserne.
- Det gør vi, fordi det er en stor udfordring for de her kvinder og par ikke at få barn nummer to. Der er en ulighed rent økonomisk i det, og så er der selvfølgelig også en kæmpe stor samfundsmæssig udfordring, fordi Danmark har det ligesom andre lande, at der bliver født for få børn, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet.
Det nye forslag kommer samtidig med, at nye regler for fertilitetsbehandling træder i kraft. Fra i år kan ufrivilligt barnløse få seks gratis forsøg til barn nummer et mod tidligere tre forsøg.
Men med flere opgaver til det hospitalerne skal der også følge penge med. Region Nordjylland har skulle spare 260 millioner kroner i år på Aalborg Universitetshospital.
- Det gør der jo altid (følger penge med, red), når vi lægger nye opgaver over, og derfor er det her jo en opgave og et nyt initiativ, der også skal drøftes mellem Sundhedsministeriet, regeringen og de danske regioner, siger Flemming Møller Mortensen.
I 2021 lykkedes det dog selv for Julie og hendes mand at få lillebror Pelle uden fertilitetsbehandling, men hun er stadig glad for, at forslaget er kommet.
- Det er på tide nu, at familier skal kunne få hjælp til at få en lillebror eller en lillesøster.
Du kan se hele indslaget nedenunder om fertilitetsbehandling: