Kæledyr kommer i klemme i skilsmisser

Nordjyske skilsmisseadvokater oplever oftere og oftere at kæledyr udgør en tvist i skilsmissesager.

Når kærligheden brister og "i medgang og modgang" ikke holder længere hører man ofte om, at mor og far bliver svært uenige om, hvem der skal have børnene og hvor længe.

Det er komplicerede sager, der ofte kan ende med at involvere advokater, statsforvaltningen og ankestyrelsen, og når parterne sammen med myndighederne ender ud med en afgørelse, er det ikke sjældent at alle føler, de har tabt.

Det er dog ikke kun, når der er børn involveret, en skilsmisse kan ende sådan. Nordjyske skilsmisseadvokater oplever nemlig i stigende grad, at kæledyr bliver et ømt omdrejningspunkt, når ægtepar skal skilles.

- Man kan grine af det eller lade være, men nogen har så tætte forhold til deres kæledyr at det føles ligesom et barn, siger Lars Kühnel, der er partner i Advokatfirmaet Kühnel i Aalborg.

Dina Dambrouska bor i Snedsted i Thy. Indtil 2015 var hun gift, men forholdet holdt ikke. Børnene Marius og Laura blev Dina og hendes eksmand enige om skulle indgå i en såkaldt 7/7-ordning, og det samme skulle gælde familiens hund Lassie.

- Det betød, at de (børnene red.) fik en tryghed i at have hende med frem og tilbage, når de lige havde været gennem en skilsmisse, siger Dina Dambrouska, der altså ikke behøvede en advokat for at afgøre, hvor Lassie skulle bo.

Det er der dog mange der skal, og i Hjørring har har skilsmisseadvokat Birte Dyrberg oplevet, at kæledyr er blevet brugt som pressionsmiddel.

- Det er lidt ligesom med børn. Man kan bruge en hund eller kat som pression for at få det man vil have. Det kan være økonomisk, siter Birte Dyrberg, der en enkelt gang har afgjort en kæledyrs-strid ved at placere de to ejere i hver deres ende af et lokale med hunden i midten. Den som hunden gik hen til, skulle have den.

- Det endte med at hunden gik hen til manden, fordi det var ham, der havde mest med den at gøre, så man blev enige om, at det var også ham, der skulle have den, siger Birte Dyrberg.

Lars Kühnel, fra Advokatfirmaet Kühnel, har et godt råd til, hvordan man kan være næsten sikker på at vinde en strid om et kæledyr.

- Som udgangspunkt skal man stå på købskontrakten på kæledyret. Det er det, retten lægger absolut mest vægt på.

Dina Dambrouskas hund Lassie bor i dag fast hos hende i Snedsted. 7/7-ordningen gjorde hunden rodløs og deprimeret, så hun blev sammen med sin eksmand enig om, at Lassie skulle have et fast hjem.

- Nu har den det godt, og man kan se på den, at den trives, fortæller Dina Dambrouska.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland