Foto: Iben Hedemann

Kaffé Fair lukker

I syv år har den socialøkonomiske café lejet sig ind i lokaler i Nørregade i Aalborg. Her kan unge og voksne blive lært af uddannet køkkenpersonale. Men til september er det slut. Kontrakten kan ikke forlænges.

29 timer om ugen er Karmen Østergaard Nielsen i virksomhedspraktik som servitrice på en ikke helt almindelig café i Aalborg. Det er hun glad for.

- Det er rart, at jeg har noget at stå op til hver dag. Det at være sammen med kunder, snakke med kunder, det har altid sagt mig meget, siger Karmen Østergaard Nielsen.

De seneste syv år har den nonprofitable socialøkonomiske Kaffé Fair lejet sig ind i lokaler i Nørregade hos Hovedbiblioteket i Aalborg. Her kan voksne som Carmen Østergaard Nielsen eller unge, der er faldet ud af uddannelsessystemet få sig et job, hvor de kan blive lært op af faguddannet køkkenpersonale.

- Så jeg er rigtig ked af, at vi lukker, siger Karmen Østergaard Nielsen.

Den 18. september er det slut. Lejekontakten kan ikke blive forlænget, og Kaffé Fair flytter i Idrætsbyen på Hadsundvej, hvor der dagligt skal laves mad til 600 studerende. Men stadigvæk vil man også godt have et nyt centralt sted i Aalborg.

- Vi har brug for noget mere plads og nogle bedre rammer, hvor vi kan tilbyde bedre arbejdsmiljø og kan bespise mange flere, siger Bjørn Salling, der arbejder for Fokus Folkeoplysning, der ejer cafeen.

- Jeg kan godt ldie deres koncept med at de hjælper andre med at komme videre i livet på en god måde, siger Karmen Østergaard Nielsen.

Lige nu er der 30 fastansatte og omkring 40 unge i oplæringsforløb, men der kan blive plads til mange flere, HVIS det lykkes cafeens ejer, Fokus Folkeoplysning, at finde nye lokaler.

- Vi vil gerne hav nogle rigtig store, fede lokaler, vi drømmer om store industrilokaler, hvor vi kan slå ud med armene, lave nogle events, foredrag og madklub-arrangementer. det er vores drøm, siger Bjørn Salling.

- Hvis kaffe fair åbner her i aalborg, så er jeg den første til at søge. det er helt sikkert, siger Karmen Østergaard Nielsen.

Siden 2008 har Kaffé Fair været uafhængig af tilskudsmidler