LIGE NU:

Kaj er i gang med at fotografere alle danske kirker

For ti år siden besluttede ægteparret Marjun og Kaj Nielsen sig for at tage billeder af alle, næsten 2500 danske kirker. Efter hustruens, død overvejede Kaj Nielsen at stoppe projektet - men fortsatte alene - og for ganske nylig blev det sidste billede taget - her i Nordjylland.

Dagens fotografering foregår på øen Hirsholmene i Kattegat. Fotograferingen er en kulmination – både for Kaj Nielsens fotografering af danske kirker og for hans lange farvel til hustruen, Marjun, gennem 43 år. 

- Jeg sender selvfølgelig en tanke til hende, når jeg står her, fortæller Kaj Nielsen, der er hobbyfotograf og førtidspensionist.

Det er ti år siden ægteparret sammen begyndte projektet med at fotografere danske kirker. Og ideen kom derhjemme i landsbyen Handbjerg i det nordlige Vestjylland -  i kølvandet af, at de begge havde været ramt af stress og depression.

- Så sagde jeg til konen, at nu havde der været bud efter mig, og så tænkte jeg, at nu ville vi rundt og se Danmark. Så brugte vi kirken som pejlemærke, fordi byerne er bygget op omkring kirkerne, fortæller Kaj Nielsen.

Efter Kaj Nielsen mistede sin hustru, overvejede han helt at stoppe projektet med at fotografere landets kirker, men han kom til at savne den særlige stemning, som han kun kunne finde i kirkerummet.

- Der er stilhed og ro, prøv og tænk på at komme alene ind og stå i en meget stor kirke, du føler en indre ro, og når man står der og ser lyset og tager billeder der, ja, det er faktisk rigtigt skønt, siger Kaj Nielsen.

God respons

Han kalder selv samlingen for landets største galleri, og næsten hver dag lægger han et billede og tekst op på sin Facebook-side, og det giver en god respons fra hele landet.

- Der er flere, der skriver til mig personligt, at hvis jeg kommer forbi deres kirke, så skal de nok sørge for, at der er åbent, og mange skriver, at det er godt, det jeg gør, og en har også skrevet, at han gerne vil forære mig en bog om kirker, fortæller Kaj Nielsen og tilføjer, at det er de skulderklap, der gør, at han får et smil på læben.

Mangler 480 kirker

Der er fortsat flere kirker i det ganske land, som Kaj Nielsen endnu ikke har besøgt, men samtidig mange, som han sammen med sin nu afdøde hustru nåede at kigge forbi og få foreviget med linsen.

- Hver gang jeg kører forbi en kirke, så tænker jeg på hende, for der har vi været sammen, fortæller Kaj Nielsen og tilføjer:

- Jeg mangler at komme ind i omkring 480 kirker – ud af de omkring 2500 kirker, der er – så det er næste projekt.

Man kan finde Kaj Nielsens billeder på Facebook-siden Danmarks Største Kirkegalleri.