Kamp om kvoter

Strid om retten til tonsvis af fisk i Skagerrak. De lokale fiskere i Thorup Strand har forkøbsret på to store private og lokale fiskekvoter, men de har ikke penge nok til at købe, for et stort rederi byder prisen op.

Thorup Strand Fiskerlaug har råd til at betale 3,5 millioner kroner for de to store kvoter på henholdsvis 25 ton torsk og 26 ton rødspætter, men det er formentlig ikke nok, for et af landets største rederi er klar til at betale fem millioner kroner for kvoterne.

- Så det er lidt en ulig kamp, vi er ude i. Vi har ikke så mange penge, fortæller formanden for Thorup Strand Fiskerlaug, Thomas Højrup.

Han er ligesom de lokale kystfiskere bekymret for fremtiden. For de store rederier bruger store trawlere til at fiske med, og ifølge fiskerne fra Thorup Strand foregår det langt fra skånsomt.

- De slæber store tykke stålwirer hen over koralbunden, de ødelægger alt. Det er lidt ligesom, hvis man kører en bulldog hen over et hus, det hele bliver jævnet med jorden, forklarer fisker Jan Olsen.

Han har fisket i 17 år og frygter for fremtidens kystfiskeri.

- Vi kan som fiskere ikke blive ved at leve af det, det er ulig konkurrence, og hvis ikke politikerne snart gør noget og griber ind, så ender det med, at vi har ti store fiskefartøjere tilbage i Danmark, siger Jan Olsen.

Thorup Strand Fiskelaug har oprettet en Facebookside, hvor lauget kæmper for støtte til at kunne købe de aktuelle kvoter, så de bevares på lokale hænder.