LIGE NU:

Kampfly over Nordjylland: Piloter træner om natten

Kamppiloter skal den næste måned træne deres færdigheder i mørke. Så hvis du en sen aftentime hører kampfly over Nordjylland, så bare rolig - det er kun træning

De stille nattetimer kan i disse dage blive afbrudt af den karakteristiske lyd af et F16 fly. De danske kamppiloter fra Skrydstrup er nemlig ved at træne deres færdigheder i mørke, og det sker blandt andet henover Nordjylland. Det er noget helt specielt udstyr, som kun virker korrekt i mørket, som piloterne skal træne med.

- Det drejer sig blandt andet om Night Vision Goggles (NVG), som i sagens natur er en slags omvendt solbrille. En NVG ligner en lille kikkert, som forstærker det tilstedeværende lys. Med den kan vi se verden i grønne nuancer, hvor det med det nøgne øje ellers ville være helt sort. Det svarer lidt til at gå rundt med toiletpapirsruller med grøn film på foran øjnene. Altså noget helt andet end man er vant til, og det er derfor nødvendigt at træne, siger kamppiloten NER.

quote Vi skal kunne operere i mørke, da størstedelen af en moderne krigsførelse udkæmpes om natten, og specielt af specialstyrker, som vi ofte støtter fra luften

NER, kamppilot

Det er et NATO-krav at piloterne skal træne i mørke. Det er det krav, som Forsvaret lever op til med disse natteøvelser. Det er for, at man kan samarbejde med andre NATO-lande og effektivt være en del af de internationale operationer, at der blandt andet skal trænes lufttankning om natten.

- Vi skal kunne operere i mørke, da størstedelen af en moderne krigsførelse udkæmpes om natten, og specielt af specialstyrker, som vi ofte støtter fra luften, siger Vi skal kunne operere i mørke, da størstedelen af en moderne krigsførelse udkæmpes om natten, og specielt af specialstyrker, som vi ofte støtter fra luften.

Mørkeflyvningen skal ligeledes styrke samarbejdet mellem specialstyrkerne. Det er styrker som Jægerkorset og Frømandskorpset, som blandt andet bliver udsendt for at udpege militære mål og lede flyene hen til målene, der også deltager i nattetræningen.

Flyene vil være på vingerne i aften- og nattetimer fra den 29. oktober til den 6. december.

Du kan følge mere med i træningen på Fighter Wing Skrydstrups Facebookside.