Foto: Per Frank Paulsen

Kaptajn anholdt med promille på 1.34

Fem timer efter en beruset kaptajn bad om en lods til at sejle ham dem forkerte vej, blev han anholdt med en kæmpepromille, mens han sejlede 93.000 tons kæmpeskib ind i dansk farvand.

En polsk kaptajn på den 230 meter lange bulk carrier 'Tonic Sea' blev i nat anholdt for at føre sit skib i tydeligt beruset tilstand.

Da betjente fra Nordjyllands Politi klokken 01.40 i nat bordede skibet nord for Hirtshals, blev de mødt af en tydeligt beruset kaptajn ved roret.

- Vi får et opkald fra kaptajnen omkring klokken 19, og han er meget svær at forstå, og det vækker straks vores mistanke, fortæller vagtholdslederen ved Forsvarets Operations Center.

Kaptajnen efterspørger en lods til at sejle ham fra Gedser til Skagen, selvom han har kurs den modsatte vej.

- Da vi spørger ham, hvor han kommer, svarer han, at det skal vi ikke blande os i. Så vælger vi at holde ekstra øje med ham og kontakter Nordjyllands Politi, fortæller vagtholdslederen.

Skibet er på det tidspunkt - ved 20-tiden i aftes - stadig i internationalt farvand i Nordsøen ud for Hanstholm med kurs rundt om Skagen med endelig destination i Rusland.

Man mobiliserer derfor politifolk, der har et såkaldt MARSIK-kursus, der giver specielle færdigheder i at bevæge sig ombord på skibe i rum sø. Herefter stiller folk fra Redningsstation Hirtshals på havnen for at sejle politifolkene ud på havet, så skibet kan bordes, efter det krydser 12-sømilsgrænsen, der markerer dansk territorialfarvand.

- Redningsbåden sejler ud og prajer skibet til standsning og beder om at få sendt en lejder ned. Det sker ganske uden dramatik, og vi beder kort efter kaptajnen om at blæse i alkoholmeteret, som viser hele 1.34 klokken 01.40.

Dette er altså godt fem timer det første, snøvlende opkald, så det kan umiddelbart ikke afvises, at promillen kan have været højere.

Skibet er nu tilbageholdt, mens man afventer, hvad der skal ske med kaptajnen.