08:27

Foto: Thomas Gaardsmand

1 af 2

Karen Margrethe er tosset med silkehøns

I vores serie om folk, der har passion for et lidt anderledes dyr, møder vi i dag Karen Margrethe Frandsen fra Brovst, der har silkehøns.

I mange nordjyske baghaver tøffer ganske almindelige høns rundt, som bidrager med æg til køleskabet. Men et par i Brovst kan ikke nøjes med de almindelige høns - i to år har de haft racen silkehøns.

- Egentlig fik vi bare høns for at få æggene til madlavning og bagning. Men efter vi kom til at studere dem, har det grebet om sig, siger Karen Margrethe Frandsen, der er medlem af bestyrelsen i Jammerbugt Fjerkræklub.

Mens en del nordjyder har silkehøns, er Karen Margrethe og manden Christian de eneste i Danmark, der har racen perlegrå silkehøns med skæg. De er importeret fra Holland til Danmark som æg og udruget her i Nordjylland.

Silkehøns adskiller sig fra andre høns ved at have dun-lignende fjer, der til forveksling ligner pels. De er nemme at have, da de ikke kan flyve, og derfor ikke har de store krav til indhegning.

- De er simpelthen så søde at se på, siger Karen Margrethe Frandsen.

Silkehønsene er blevet en hobby for parret fra Brovst, og hele efteråret tager de til udstillinger, hvor de allerede har vundet flotte præmier. Op til udstillingerne bliver hønsene badet og føntørret, så de får fylde i fjerene og tager sig allerbedst ud.

Ved Specialklubben for Silkehøns, der har 140 medlemmer, ser de mange par som Karen Margrethe og Christian, der falder for de nuttede dyr.

- De er nogle små dunbolde, der er lette at have med at gøre. Nogle synes måske, det er lidt tosset, når vi bader og føntørrer vores høns, men det er jo jo ikke anderledes end at gå op i en speciel hunderace, siger Marianne Bisbjerg Christensen, der er formand for Specialklubben for Silkehøns.

Se i vores reportage i aften, hvordan det foregår, når hønsene skal bades og føntørres.