Karoline dør, hvis hun ikke får en ny lever - nu har hun oprettet ny forening
Vilslevgruppen er et fællesskab for unge med organsvigt.
25-årige Karoline Gyldenstjerne Pape har leversygdommen Primær Skleroserende Kolangitis (PSC). Hun har derfor brug for en ny lever, hvis hun skal overleve. Nu har hun oprettet en ny forening, Vilslevgruppen, der skal samle penge ind til unge med organsvigt.
- Jeg ved, at hvis ikke jeg får en ny lever, så dør jeg.
Sådan lyder den barske realitet for Karoline Gyldenstjerne Pape.
Hun har stiftet en forening, der skal hjælpe unge med organsvigt. Den har fået navnet Vilslevgruppen til ære for deres veninde Amalie Vilslev, der gik bort den 16. august.
Gruppen, som ved første øjekast ligner en helt normal flok drenge og piger, er for unge mellem 15 og 30 år. Alle i gruppen har dog det til fælles, at de enten har gennemgået en organtransplantation - eller venter på en.
Bekymringerne for en stund lagt til side
Vilslevgruppen er taget i sommerhus i Løkken. Snakken går ved det bord, de unge sidder omkring. Emnet er deres fælles situation.
- Hvad plejer du at sige, hvis du er i et nyt fællesskab, hvor folk ikke ved, du er leversyg, spørger Karoline Gyldenstjerne Pape en anden i gruppen.
Han svarer, at han plejer at sige, han ikke er tørstig. De unge bryder ud i latter.
Karoline Gyldenstjerne Pape reflekterer, imens de andre lytter med:
- Det giver en tryghed, at jeg nærmesyt har en gruppe venner, der er eksperter i det, jeg skal gå igennem.
På trods af at sygdom og uvished fylder meget i hverdagen, så er bekymringerne for en stund lagt til side i sommerhuset, omgivet af vennerne og deres indbyrdes forståelse.
Vil gøre en forskel
Men virkeligheden er ikke langt væk, og gruppen mindes deres veninde Amalie Vilslev, der gik bort i sidste uge.
- Hun har virkelig sat et aftryk, og selvom hun ikke er her længer, så bliver hun ved med at sætte et aftryk. Det gør hun gennem gruppen, fortæller Karoline Gyldenstjerne Pape.
Helt konkret består gruppens arbejde af at samle penge ind, så medlemmerne kan få dækket nogle af deres udgifter til psykologhjælp, genoptræning efter operationer blandt mange andre ting.
Spørger man Karoline Gyldenstjerne Pape, er Vilslevgruppen slet ikke færdige med at hjælpe unge med organsvigt.
- Unge danskere, som i fremtiden får konstateret en sygdom, der medfører organsvigt, vil finde det her fællesskab og se, at de ikke er alene med deres sygdom, slutter hun.