LIGE NU:

Kartoflerne er alt for billige

Priserne på kartofler har de seneste år været så lave, at avlerne har haft svært ved at tjene penge på dem. Hvis det ikke ændrer sig i år, risikerer det at få konsekvenser for avlerne.

Kartoffelavlerne har de seneste år haft svært ved at tjene nok på deres kartofler. Jens Dalsgaard har i 38 år avlet vildmosekartofler, og det er med krydsede fingre, at han venter på, at de endnu små kartofler bliver store nok til at grave op. Hvis udgifterne skal dækkes, skal priserne højere op, end de var sidste år.

- Det kan kun gå fremad. De senere år har priserne været elendige. Fuldstændig elendige, og alle vores udgifter til kartoffeldyrkningen er jo steget, siger han.

Men han tror nu også på, at det er i år priserne vender til det bedre.

- I år er der færre areal med spisekartofler i Danmark og Europa, o det får forhåbentlig prisen til at stige på kartoflerne.

LandboNord mener, at det endnu er for tidligt at vurdere året prisniveau. Først skal kartoflerne graves op, og de ved endnu ikke, hvor mange kartofler, det bliver til. Jens Dalsgaard tør heller ikke komme med et bud, men han ved, hvad der skal til, hvis det hele skal løbe rundt.

- Drømmescenariet er, at vi skal have 3,20 eller mere per kilo her i Vildmosen. Her i Vildmosen avler man ikke så mange tønder per hektar, som man gør på sandjorden, siger Jens Dalsgaard.

Og han spår, at det vil have konsekvenser for avlerne, hvis priserne ikke stiger, når kartoflerne skal graves op om cirka tre uger.

- Der er allerede mange sandjordsavlere, der er stoppet med at lave spisekartofler i dag. De er i stedet gået over til industri. Her i Vildmosen begynder vi at lave mere korn, for det kan jo ikke betale sig at røre ved dt andet, hvis vi ikke kan få dækket vores udgifter.