LIGE NU:

KD vil smide Tove Videbæk ud

En gruppe nordjyder, med Mogens Nørgaard Pedersen (billedet) i spidsen, har fået nok af Videbæks halvlunkne opbakning, som de betragter som et forsøg på bevidst at underløbe formand Bodil Kornbek. Derfor skal hun ud mener gruppen, der også får opbakning i

Kristendemokraterne er klar med det endelige opgør, som skal bane partiets vej tilbage til Folketinget. Og ganske uventet skal det ske ved at smide stemmesluger nummer et, Tove Videbæk, ud af partiet.

Hun fik sent i går besked på, at hovedbestyrelsen på lørdag vil træffe beslutningen, skriver Berlingske Tidende.

- Det er jeg overrasket over, lød det fra Tove Videbæk i går, som ikke anede spor om, at det nu er kommet så vidt.

Men det er det. En gruppe nordjyder har fået nok af Videbæks halvlunkne opbakning, som de betragter som et forsøg på bevidst at underløbe formand Bodil Kornbek. Og værd at bemærke er det, at ledelsen istemmer eksklusion.

- Nu er folk i partiet trætte af at gå og forklare omverdenen, hvad det er Tove Videbæk mener, når hun udtaler, sig om partiet ved med uld i mund at sige, at hun indtil videre er med i partiet. Det og meget andet giver en usikkerhed rundt om, og andre står tilbage med et forklaringsproblem: Når Tove Videbæk tilkendegiver, om hun overhovedet kan være medlem, hvad er det så lige, der foregår? Det betyder, at vi ikke kan komme i gang med at diskutere politik, forklarer næstformand og tidligere folketingsmedlem Mogens Nørgaard Pedersen.

Men det er mere end bare slut for Tove Videbæk. Det er nærmere det endelige opgør med det kristne protestparti, der op gennem halvfjerdserne og firserne var nogenlunde sikker på pladsen i Folketinget. Videbek er Vestjylland, og Vestjylland er modstand mod abort.

Og netop aborten er blevet symbolet på det nye Kristendemokraterne. Sidste sommer fik halvdelen af partiet grillkyllingen galt i halsen, da formand Bodil Kornbek opgav modstanden mod den frie abort. I stedet skulle partiet forsøge sig med en mere pragmatisk tilgang: Oplysning om sikker sex etc. kunne mindske aborttallet. Det forslag delte partiet midt over. Tove Videbæk rasede, men Kornbæk stod fast og fik opbakning. Det hjalp dog ikke Kristendemokraterne i Folketinget ved valget sidste år, og dermed har det været ude siden 2005.

Tove Videbæk har tidligere været klar i mælet, når hun skulle forklare partiets nedtur, men i går var munden lukket på hende.

- Nej, jeg er bare overrasket, lyder det igen fra hende.

Hun har tidligere irriteret de øvrige medlemmer ved at forlade hovedbestyrelsen i protest mod, at det ikke er hendes politik, der bliver ført.

- Jeg er så meget demokrat, at hvis man har ført sin sag og er kommet i mindretal, så må man acceptere det, siger Mogens Nørgaard Pedersen, der mener, at hendes stilling som stemmesluger hænger sammen med, at hun har haft Vestjylland. Det er et smørhul for de fleste, hævder han.

Kristendemokraterne skal indsamle 20.000 underskrifter for at blive opstillet til Folketinget. Indtil videre er 5.000 indsamlet. Til efteråret præsenterer KD en ny politik, som vil være endnu et skridt væk fra rødderne som »kristent protestparti«.