04:47

Forfatteren Jussi Adler-Olsen har netop udgivet en ny bog i sin meget populære "Afdeling Q"-serie. I dag har han været i Nordjylland, hvor han voksede op, for at fortælle mere om bogen "Offer 2117". Video: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Kendt krimiforfatter på hjemtur i Nordjylland: - Det betyder meget at være her

Krimiforfatteren Jussi Adler-Olsen, der står bag bogserien om Afdeling Q, var onsdag aften i Aalborg, hvor TV2 Nords Seerklub havde inviteret ham til foredrag.

Mere end 20 millioner bøger solgt på verdensplan. Bøger, der er udgivet på mere end 40 sprog, og et hav af priser. 

Tallene taler sig eget tydelige sprog om krimiforfatteren Jussi Adler-Olsens succes. De seneste år har han hittet med sin bogserie om Carl Mørck og Afdeling Q, og onsdag aften holdt Jussi Adler-Olsen foredrag i Aalborg Kongres & Kultur Center i forbindelse med et arrangement, som TV2 Nords seerklub, Club Nord, stod bag, om hans nyeste bog, Offer 2117.

Krimiforfatteren har selv boet i Brønderslev, fra han var syv år, og til han blev 14 år, og TV2 Nords reporter mødte ham til foredraget til en snak om, hvordan det var at være tilbage i Nordjylland. Du kan se interviewet ovenover artiklen.

Hvordan har det været at møde dem, der læser dine bøger, i dag?

- Det er noget særligt, fordi jeg ikke bare har mødt dem, der læser bøgerne. Det er Vendyssel, mit gamle hood, så folk begynder at tale mærkeligt ik'? Det har været meget hyggeligt og dejligt, og det er det hver gang. At møde læsere betyder, at du møder nye indblik i de historier, du selv har lavet. Nye opfattelser af, hvem personer er. Nye spørgsmål hver gang. Og nogen gange, når man er er heroppe, møder du folk, du kender i forvejen.

Hvad betyder det at være tilbage i Nordjylland?

- Ja, det kalder i det - Nordjylland. Det siger vendelboerne også selv. Da jeg var barn, gjorde vi meget ud af, at Vendsyssel var Nordjylland, og at Thy ikke var - og slet ikke søndenfjords. Hvordan er det at være her? Jeg føler mig meget som vendelbo. Brønderslev er et fantastisk sted at vokse op, men også et godt sted at komme væk fra i tide. Jeg får en masse minder skyldende ind over mig - det er noget ganske særligt. Også her i Aalborg, hvor vi kom ind meget tit, min far og jeg. Min far var tilsynsførende for de sindslidende og kom meget på amtssygehuset den gang.

Du sidder jo meget alene, når du skriver bøger. Hvad tænker du om arbejdet med at komme ud og være social?

- Der er ikke nogen, der er social, når de sidder og skriver. Og så alligevel. Når du gestalter dig ind i dine personer, de begivenheder, de er i, så er du ikke alene. Jeg sidder med dem, der er i den scene. Det kan være rundt om bordet i Afdeling Q - det kan være hvor som helst. Det kan være sammen med en forbryder, i hælene på ham. At møde så mange mennesker, som har betalt for en, og som forventer at få et billigt grin, eller i hvert fald en forklaring på noget, de ikke forstår, er selvfølgeig et arbejde, men det er en god del af arbejdet. Jeg har gjort det ofte i udlandet, og her i Danmark er det første gang, vi prøver konceptet af. Jeg vil ikke love, at det er noget, vi gør ret tit, det er nærmest kun for jer.

01:30

TV2 Nord var med, da Jussi Adler-Olsen signerede bøger i hjembyen Brønderslev. 

Luk video