Der er sket en markant stigning af antallet af ledige de seneste fire uger. Arkivfoto Foto: TV2/Nord

Knap 7000 nordjyder har mistet jobbet de seneste tre uger

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at flere end 55.500 har meldt sig som ledige i perioden fra 9. til 30. marts. Det er markant flere, end der har været i samme periode de seneste år. I Nordjylland har 6706 personer mistet arbejdet inden for de seneste tre uger.

I samarbejde med tv2.dk

I Nordjylland er der lige nu 20.034 uden job, og det tal er steget fra den 9. marts og marts måned ud med 6.706 personer. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

På landsplan har 55.500 mistet jobbet som følge af coronakrisen.

- Det understreger, at det her er en dybt alvorlig situation, og at det er en ekstraordinær sundhedskrise, som også har meget store omkostninger for almindelige mennesker og for vores økonomi, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til TV 2 om de nye ledighedstal.

Og naturligvis er det en situation, der også optager i Nordjylland, hvor jobcentrene har ekstra travlt med at rådgive borgere, der mister deres arbejde, og virksomheder der står over for et svært valg – at beholde medarbejdere eller afskedige dem.

- Jeg har holdt møde med mine tre kolleger fra Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring, og vi står alle i den samme situation, og derfor giver det god mening, at vi deler ud af vores erfaringer og hjælper hinanden. Heldigvis kan vi se, at der bliver taget godt hånd om det stigende antal ledige i vores fire kommuner. Jobcentrene gør alt for at hjælpe de ledige i den situation, de nu står i. Ud over at hjælpe de ledige, så rådgiver jobcentrene virksomhederne og opsøger ledige, der kan have behov for det, forklarer udvalgsformand for beskæftigelsesområdet i Jammerbugt Kommune, Morten Klessen.

På mødet blev det aftalt optimere samarbejdet om fælles jobbanker at udarbejde fælles vejledninger til medarbejdere og borgere og generelt fortsætte den nødvendige vidensdeling og sparring på området.

- Det er altid vigtigt, at jobcentrene har et godt samarbejde - ikke mindst i den situation, vi alle står i nu. Et godt samarbejde stiller jobsøgende og virksomhederne bedre, og netop derfor deler vi vores jobbanker, og den viden vi hver især har på beskæftigelsesområdet. Heldigvis har vi et fremragende samarbejde vi fire kommuner imellem, fortæller Eskild Sloth Andersen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i Brønderslev Kommune.

Jeg mener, at virksomhederne bør vise samfundssind og i størst mulig udstrækning holde på deres medarbejdere i denne krisesituation

Thomas Klimek, formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget, Hjørring Kommune

Virksomhederne skal se mod hjælpepakkerne

På mødet blev de fire udvalgsformænd enige om, hvor vigtigt det er, at virksomhederne benytter sig af regeringens hjælpepakker, der skal sikre det danske erhvervsliv.

- Vi vil på det kraftigste opfordre virksomhederne til at anvende regeringens hjælpepakker fremfor at sende medarbejderne hjem. Jeg mener, at virksomhederne bør vise samfundssind og i størst mulig udstrækning holde på deres medarbejdere i denne krisesituation. For mange virksomheder er der rent faktisk hjælp at hente, siger formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget i Hjørring, Thomas Klimek.

Ud over hjælp og rådgivning fra jobcentrene, er der også rådgivning at hente hos erhvervskontorerne i de fire kommuner. De kan hjælpe virksomhederne med at få overblik over mulighederne for tilskud, garanti eller likviditets- og finansieringsmuligheder.

Desuden peger udvalgsformændene på mulighederne for at efteruddanne og opkvalificere medarbejderne i denne tid.

- Vi har fuld forståelse for, at mange virksomheder står i en svær situation lige nu. Medarbejdernes ressourcer kan måske ikke udnyttes fuldt ud, og derfor opfordrer vi til, at virksomhederne tænker i de mange muligheder, der er digitalt, når det kommer til at opkvalificere deres medarbejdere, opfordrer John Karlsson, der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune.

April bliver også svær

Forleden lød det fra statsministeren, at hvis antallet af coronasmittede bliver ved med at udvikle sig i den rigtige retning, kan en gradvis genåbning af Danmark begynde efter påske.

Hvis det sker, vil det være godt nyt for Danmarks økonomi og dermed arbejdsmarkedet. Ifølge økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen er fyringer et ”naturligt biprodukt” af, at Danmark er lukket delvist ned.

Men selvom det danske samfund langsomt bliver åbnet op igen, vil vi fortsat være afhængige af udlandet, og hvordan de kommer igennem coronakrisen, siger økonomiprofessoren. Problemet er dels, at krisen vil medføre færre turister i Danmark, og dels, at en stor del af de danske virksomheder sælger deres varer til udlandet.

- Så uanset om vi selv får styr på vores smittesituation, vil der være en længere periode – givet vist resten af året og måske også ind i 2021 – før vi kan se en rimelig normalisering af de virksomheder, der producerer til eksportmarkederne, siger Bo Sandemann Rasmussen.

CORONAKRISEN ER GIFT FOR ARBEJDSMARKEDET

  • I alt var 169.796 personer registeret som ledige på det danske arbejdsmarked 30. marts 2020. Det er en nettostigning på mere end 37.000 sammenlignet med for tre uger siden.
  • Samtidig har der i perioden 9. til 30. marts været opslået færre jobopslag på Jobnet i 2020, end der har været i de foregående år - bortset fra 2016.
  • Ifølge en måling, Megafon har foretaget for TV 2, frygter cirka hver femte, der er i beskæftigelse, at coronakrisen kan ende med at koste dem jobbet.
  • Samme udvikling ses i resten af Europa og USA. I uge 12 meldte knap 3,3 millioner sig ledige i USA.

 

I samarbejde med tv2.dk