LIGE NU:

Knap 7000 nordjyder har mistet jobbet de seneste tre uger

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at flere end 55.500 har meldt sig som ledige i perioden fra 9. til 30. marts. Det er markant flere, end der har været i samme periode de seneste år. I Nordjylland har 6706 personer mistet arbejdet inden for de seneste tre uger.

I Nordjylland er der lige nu 20.034 uden job, og det tal er steget fra den 9. marts og marts måned ud med 6.706 personer. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

På landsplan har 55.500 mistet jobbet som følge af coronakrisen.

- Det understreger, at det her er en dybt alvorlig situation, og at det er en ekstraordinær sundhedskrise, som også har meget store omkostninger for almindelige mennesker og for vores økonomi, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til TV 2 om de nye ledighedstal.

Og naturligvis er det en situation, der også optager i Nordjylland, hvor jobcentrene har ekstra travlt med at rådgive borgere, der mister deres arbejde, og virksomheder der står over for et svært valg – at beholde medarbejdere eller afskedige dem.

- Jeg har holdt møde med mine tre kolleger fra Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring, og vi står alle i den samme situation, og derfor giver det god mening, at vi deler ud af vores erfaringer og hjælper hinanden. Heldigvis kan vi se, at der bliver taget godt hånd om det stigende antal ledige i vores fire kommuner. Jobcentrene gør alt for at hjælpe de ledige i den situation, de nu står i. Ud over at hjælpe de ledige, så rådgiver jobcentrene virksomhederne og opsøger ledige, der kan have behov for det, forklarer udvalgsformand for beskæftigelsesområdet i Jammerbugt Kommune, Morten Klessen.

På mødet blev det aftalt optimere samarbejdet om fælles jobbanker at udarbejde fælles vejledninger til medarbejdere og borgere og generelt fortsætte den nødvendige vidensdeling og sparring på området.

- Det er altid vigtigt, at jobcentrene har et godt samarbejde - ikke mindst i den situation, vi alle står i nu. Et godt samarbejde stiller jobsøgende og virksomhederne bedre, og netop derfor deler vi vores jobbanker, og den viden vi hver især har på beskæftigelsesområdet. Heldigvis har vi et fremragende samarbejde vi fire kommuner imellem, fortæller Eskild Sloth Andersen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i Brønderslev Kommune.

quote Jeg mener, at virksomhederne bør vise samfundssind og i størst mulig udstrækning holde på deres medarbejdere i denne krisesituation

Thomas Klimek, formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget, Hjørring Kommune

Virksomhederne skal se mod hjælpepakkerne

På mødet blev de fire udvalgsformænd enige om, hvor vigtigt det er, at virksomhederne benytter sig af regeringens hjælpepakker, der skal sikre det danske erhvervsliv.

- Vi vil på det kraftigste opfordre virksomhederne til at anvende regeringens hjælpepakker fremfor at sende medarbejderne hjem. Jeg mener, at virksomhederne bør vise samfundssind og i størst mulig udstrækning holde på deres medarbejdere i denne krisesituation. For mange virksomheder er der rent faktisk hjælp at hente, siger formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget i Hjørring, Thomas Klimek.

Ud over hjælp og rådgivning fra jobcentrene, er der også rådgivning at hente hos erhvervskontorerne i de fire kommuner. De kan hjælpe virksomhederne med at få overblik over mulighederne for tilskud, garanti eller likviditets- og finansieringsmuligheder.

Desuden peger udvalgsformændene på mulighederne for at efteruddanne og opkvalificere medarbejderne i denne tid.

- Vi har fuld forståelse for, at mange virksomheder står i en svær situation lige nu. Medarbejdernes ressourcer kan måske ikke udnyttes fuldt ud, og derfor opfordrer vi til, at virksomhederne tænker i de mange muligheder, der er digitalt, når det kommer til at opkvalificere deres medarbejdere, opfordrer John Karlsson, der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune.

April bliver også svær

Forleden lød det fra statsministeren, at hvis antallet af coronasmittede bliver ved med at udvikle sig i den rigtige retning, kan en gradvis genåbning af Danmark begynde efter påske.

Hvis det sker, vil det være godt nyt for Danmarks økonomi og dermed arbejdsmarkedet. Ifølge økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen er fyringer et ”naturligt biprodukt” af, at Danmark er lukket delvist ned.

Men selvom det danske samfund langsomt bliver åbnet op igen, vil vi fortsat være afhængige af udlandet, og hvordan de kommer igennem coronakrisen, siger økonomiprofessoren. Problemet er dels, at krisen vil medføre færre turister i Danmark, og dels, at en stor del af de danske virksomheder sælger deres varer til udlandet.

- Så uanset om vi selv får styr på vores smittesituation, vil der være en længere periode – givet vist resten af året og måske også ind i 2021 – før vi kan se en rimelig normalisering af de virksomheder, der producerer til eksportmarkederne, siger Bo Sandemann Rasmussen.

CORONAKRISEN ER GIFT FOR ARBEJDSMARKEDET

 

def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

155019160_3938959839460037_8925757446378534070_o

Fokus på ny fjordforbindelse: Stil spørgsmål til transportministeren

def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

Til forsiden

Til forsiden