Købmand kan ikke låne penge

Øster Brønderslevs Spar-købmand er en af mange danske købmænd, som ikke kan låne penge til at udvide forretningen.

Jan Jæger mangler plads i sin købmandsforretning i Øster Brønderslev. Spar-forretningen kunne godt bruge en ud- og tilbygning, men han kan ikke låne de i alt 8 millioner kroner, ombygning og inventar vil løbe op i.

- Jeg har spurgt tre kreditforeninger, og der har jeg ikke hørt noget endnu. Og så har jeg spurgt to banker - der har jeg heller ikke hørt noget endnu, siger Jan Jæger.

Det er afgørende for forretningens fremtid, at Jan Jæger kan få lånet. For at forblive Spar-købmand skal han udvide forretningen. Gør han det ikke, bliver han i stedet "Min Købmand", og det kan blive enden på forretningen.

- Skal jeg være Min Købmand, stiger mine priser, og så har jeg fem år tilbage, siger han.

Trods bankernes og kreditforeningernes tøven med at låne ham penge, ser det ud til, at projekt udbygning alligevel kan lykkes. Jan Jæger har nemlig fået omkring 200 tilkendegivelser fra Øster Brønderslev-borgere, der vil låne ham penge til en udbygning. De mener nemlig, at en købmand er helt nødvendig for byen.

- Hvis vi ikke har en købmand så får vi ikke børnefamilier herud - og vi har et faldende børnetal, så dør Øster Brønderslev bare ligeså stille, siger Anne Catrine Kjærsgaard Holmegaard.

- Det er ligesom samlingspunktet her i byen sammen med idrætsklubben og forsamlingshuset - jeg synes det var meget synd hvis den skulle lukke, siger Poul Erik Jensen.

Lørdag er der borgermøde i byen, hvor købmand og borgere kan komme lidt tættere på at blive enige om en redningsplan for Spar-forretningen.

Jan Jæger er ikke alene om at mangle kapital. En undersøgelse fra De Samvirkende Købmænd viser, at tre ud af 10 købmænd mangler kapital til investeringer i butikken, og hver sjette har fået afvist en låneansøgning inden for det seneste år.


Seneste nyt

fra Nordjylland