Køkkenhaven flytter ind i undervisning
Nu er madlavning i skolen ikke længere kun noget med boller i karry og frikadeller. Nu skal eleverne lære meget mere om køkkenhaver, udeliv og økologi. Det er i hvert fald planen med et nyt undervisningsprojekt, som lige nu er i gang på seks folkeskoler i Aalborg Kommune.
Nu er madlavning i skolen ikke længere kun noget med boller i karry og frikadeller. Nu skal eleverne lære meget mere om køkkenhaver, udeliv og økologi. Det er i hvert fald planen med et nyt undervisningsprojekt, som lige nu er i gang på seks folkeskoler i Aalborg Kommune.
På Farstrup Skole er der gang i bålet - og gang i køkkenknivene. Mikkel Vestergaard og klassekammeraterne har travlt med at lave mad. Og det der gør dagens madlavning speciel, er at mange af ingredienserne er hentet i skolens egen køkkenhave.
- Jamen det er fint. Det er bedre at være udenfor, når det er godt vejr, end at være indenfor, siger Mikkel Vestgaard.
Sammen med fem andre skoler i Aalborg Kommune, er Farstrup Skole med i et projekt, hvor der skal sættes mere fokus på råvarer, økologi og udeliv.
- De får nogle oplevelser, hvor de lærer, hvad jorden kan hjælpe os med. For eksempel i en madmæssig kontekst, hvor vi tilbereder noget og smager på noget, siger Mathias Hvilsom Krogh, der er lærer på Farstrup Skole.
Men skolens køkkenhave skal ikke kun gøre nytte i skolens køkken.
- Forhåbentlig kan vi jo også have så mange gulerødder på et tidspunkt, at matematiklæreren kan komme og veje dem, siger Mathias Hvilsom Krogh.
Projektet er støttet af foreningen Haver til Maver, som arbejder for at give skoleelever en bedre forståelse af køkkenhaven og dens muligheder.
- Det handler om at de selv skal arbejde med det, de skal have fingrene i jorden. De skal lave maden, for hvis det bare var mig, der stod og snakkede om det, så nej - så tror jeg ikke de ville gide høre om det ret længe, siger Amalie Ørsted, der er kok og en del af Haver til Maver.