Kold krig og vikinger: Tre lysende stjerner skal trække turister til Nordjylland.
Foto: TV2 Nord
Turister i tusindsvis og ekstra millioner til restauranter og hotelsenge.
Nordjyllands første kulturinstitutioner på Unesco’s verdensarvsliste, Fyrkat ved Hobro og Aggersborg ved Løgstør, kan blive guld værd for hele regionen. Det er Rebild Kommune et levende bevis på.
Godt et halvt år efter åbningen af Regan Vest, oplever man i Rebild, hvordan bare en enkelt turistattraktion får kunderne til at vælte ind i butikken.
- Det har vi været glade for. Det må jeg sige. Det har givet os en saltvandsindsprøjtning, det er helt sikkert, siger indehaver af Rold Storkro Lars Kæp Jensen
Samtlige Regan Vest-pakker på Rold Storkro med overnatning, mad og entrebillet til bunkeren er udsolgt flere måneder i forvejen.
- Jeg tror, vi alle sammen herude, alle forretningerne, der ligger her i området, vi har haft glæde af det, det er jeg slet ikke i tvivl om, påpeger Lars Kæp Jensen, som har set omsætningen på Rold Storkro vokse med 10 procent.
Oven i Regan Vest har Nordjylland og specielt Himmerland nu fået to kulturinstitutioner på UNESCOs verdensarvsliste. Aggersborg ved Løgstør og Fyrkat ved Hobro.
- Jeg kan ikke understrege, hvor godt det er, for nu har vi virkelig tre lysende stjerner, som betyder noget for, at vi kan gøre os på markedet. Vi kan få et endnu stærkere brand, og det er Himmerland, man skal tage til, hvis man vil opleve noget særligt, fortæller direktør for Destination Himmerland Johanne Bugge.
Samme holdning har turistchefen i Rebild Kommune, der allerede nyder godt af Regan Vest i dag.
- Jeg ønsker dem stort tillykke, og det gør jeg faktisk til hele Nordjylland. Jeg tror, at alt godt vi tiltrækker, kommer til at løfte området og tiltrække en hel masse nye turister, siger Jane Bejlegaard Lindberg, Erhvervs- og Turistchef i Rebild Kommune.
TV2 Nord har i dag - mandag - talt med flere turistforskere, der bekræfter, at de to institutioners nye status som verdens kulturarv kommer Nordjylland til gode. Turistcheferne glæder sig.
- Jeg tør ikke sætte kroner øre på, men jeg ved fra andre steder i Danmark, at det betyder noget for hoteller og restaurationer. Der kommer flere mennesker i området, der lægger nogle penge, og skaber en lokal omsætning. Det kommer de også til at gøre i Himmerland, når vi nu har vores verdensarv, fortæller Johanne Bugge.
På Rold Storkro glæder de sig over udsigten til endnu flere turister, selvom der er lidt længere til Fyrkat og Aggersborg, end de få kilometer til Regan Vest.
- Jeg er da sikker på, at det vil være til gavn for området heroppe også, selv om der er 30-50 kilometer. Det får vi også glæde af, det er jeg slet ikke i tvivl om, slutter indehaver af Rold Storkro Lars Kæp Jensen.
Nu starter det store arbejde med at få organisationen, formidling og forskning på plads, for ellers kan man faktisk godt ryge af UNESCOs verdensarvsliste igen.