Kommunal-politik er ingen guldgrube

Godt nok ryger der lidt i lønningsposen hos de kommunale politikere, men man bliver ikke rig af det, og nogle må vælge byrådsarbejdet fra for at kunne passe deres job.

At være byrådsmedlem er andet og mere end at gå til byrådsmøde og udvalgsmøde et par gange hver måned. Der er også forberedelse, bestyrelsesmøder, gruppemøder og meget andet, der let løber op i mellem 10 og 20 timer hver uge.

Og det kan konflikte med byrøddernes almindelige job. I Mariagerfjord Kommune siger viceborgmester, Venstres Carsten Brandt Andersen, stop efter kommunalvalget. Den 35-årige politiker var ellers blandt spidskandidaterne, men jobbet som underdirektør i en bank er for krævende til at der også fremover bliver tid til byrådsarbejdet.

- Man må jo prioritere. Og men en stilling i erhvervslivet kan det være svært at få tid til det hele, for emd møder og forberedelse er det rigtig mange timer, man skal bruge på det, siger Carsten Brandt Andersen.

Partifællen Svend Madsen er dog klar til at tage en tørn mere i byrådet, selv om det også for ham har haft jobmæsige konsekvenser.

Han har været nødt til at blive selvstændig, så han kan tilpasse sin arbejdstid for at få tid til byrådsarbejdet. Og selv om det økonomisk løber rundt, så kunne han godt ønske sig, at arbejdet var lønnet lidt bedre.

- Man bliver ikke helt suppleret i forhold til den tid, man bruger. Jeg kunne da tjene mere ved at passe mit arbejde, siger Svend Madsen.

Han har typisk 8-10 møder hver måned, men i de travleste kan han komme helt op på 17.

Afhængig af kommunens størrelse får en kommunalpolitiker mellem 66.387 og 79.665 kroner om året. Dertil kommer omkring 20.000 kroner for hvert udvalg, man er medlem af.

Hvis man er udvalgsformand kan det blive til op imod 200.000 kroner om året - igen afhængig af kommunens størrelse, og borgmesteren tjener mellem 500.000 og 800.000 kroner om året.

Dertil kommer, at en del byrådspolitikere tjener en smule ekstra ved at have forskellige bestyrelsesposter.

Selv om betalingen for byrådsarbejdet måske ikke helt står mål med de mange timer, der skal lægges i det, så ville Svend Madsen ikke ønske sig, at kommunalpolitik blev en fuldtidsprofession.

- Borgerne står jo op og har et arbejde, og derfor er det også vigtigt, at vi har det, så vi ikke mister forbindelsen og ikke mister følingen mde, hvad der foregår på arbejdsmarkedet, siger Svend Madsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland