LIGE NU:

Kommunefolk indtager sygehus

Kommunernes øgede ansvar for borgernes sundhed får nu Mariagerfjord kommune til at rykke ind på Sygehus Himmerland. Målet er færre genindlæggelser og dermed sparede skattekroner.

Mariagerfjord Kommune har placeret to personer på Sygehus Himmerland. De vil i fremtiden tage personlig kontakt med patienterne fra kommunen på sygehuset for at sikre borgerne en tryg tilbagevenden til deres eget hjem.

- Jeg tror det kan være med til at forhindre genindlæggelse af patienterne, siger Tove Sand, der er den ene af de to visitatorer fra Mariagerfjord Kommune, der nu skal have deres daglige gang på Sygehus Himmerland.

I dag kikser kommunikation mellem kommune og sygehus en gang imellem - og så kniber det for kommunen at forberede borgernes hjemkomst fra sygehuset ordentligt. Det skaber utryghed.

- Den utryghed betyder, at det tager længere tid for den enkelte patient, at blive rask, når de er kommet hjem, siger Tove Sand.

I dag bliver kommunen først inddraget, når udskrivelsen nærmer sig. I fremtiden kan visitatorerne følge en patient allerede fra de bliver indlagt.

- Det vil gøre alting meget lettere både for patienten, kommuen og os, siger Else Snerum, oversygeplejerske på Sygehus Himmerland i Hobro.

Kommunen håber, udover at give bedre service til borgerne, også at kunne spare nogle penge. Efter kommunalreformen betaler kommunen nemlig cirka 30 procent af omkostningerne ved en indlæggelse.

- Ved at vi bedre følger op på patienterne, når de bliver vores ansvar, så kan vi bedre forebygge flere indlæggelser på sygehuset og dermed spare penge, siger Carsten Kaalbye, Fagchef for ældre- og handicapområdet i Mariagerfjord Kommmune.

Det hele er i første omgang et forsøg der skal fungere i et halvt år. Til efteråret bliver det evalueret. Hvis det bliver en succes, bør andre kommuner gøre det samme, mener Carsten Kaalbye.