Brønderslev-sagen er blot én ud af mange eksempler på, at de danske kommuner fejler. Foto: Tv2nord.dk

Kommuner bryder loven i børnesager

Brønderslev-sagen, Tønder-sagen og senest sagen fra Esbjerg. Alle er eksempler på, at der sker gruopvækkende mange fejl i sager om anbringelse af børn. Men de er ikke enestående.

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af tal, der afslører, at sagsbehandlerne i landets kommuner bryder loven i op mod 93 procent af tilfældene, når de behandler sager med børn.
 
Sagerne spænder fra overskridelse af tidsfrister til forkerte afgørelser i sager om seksuelt misbrug, misrøgt og vold mod børn.
 
- Det er ikke godt nok. Som jeg ser det, er der ingen grund til at være tryg som barn, når man ser på de tal, siger formanden for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen til Ekstra Bladet fredag.
 
- Sagsbehandlerne mangler indsigt i de her nedbrydende miljøer, hvor der ofte er druk og misrøgt involveret, siger hun.
De nye tal fra Ankestyrelsen viser, at der i perioden 2004 til 2011 var fejl i mellem 32 og 93 procent af de sager, der handler om børn.
 
Ifølge Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening, skyldes de mange fejl, at hendes medlemmer har for mange sager og bruger 80 procent af deres arbejdstid på administration.
 
Jane Findahl, formand i Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, erkender mængden af fejl, men det gør hende ikke urolig, siger hun til Ekstra Bladet fredag.