Foto: Lars Christoffersen

Kommuner gør det selv

Dansk Byggeri langer nu ud efter flere nordjyske kommuner, når de vælger selv for eksempel at slå det kommunale græs i stedet for at udlicitere arbejdet til private.

For der er penge at spare, hvis kommunerne i stedet for selv at slå græsset i offentlige parker, tømme skraldespande på offentlige områder og rydde kommunens veje for sne fik private virksomheder til at stå for opgaverne.

Det mener Dansk Byggeri, som især langer ud efter Frederikshavn Kommune, der ifølge erhvervsorganisationen er den af landets kommuner, som har hjemkaldt flest udliciteringsaftaler fra 2011 til 2012.

Dansk Byggeri, der har regnet sig frem til, at kommunen hvert år kan spare 6,8 millioner kroner, hvis den inddrager private virksomheder i højere grad.

- Det er en skam, når man tænker over, hvor mange penge kommunen kan spare ved at lade private virksomheder ordne arbejdet med vej- og parkopgaverne, siger Lea Stentoft, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Og Frederikshavn er ikke den eneste af de nordjyske kommuner, som har mulighed for at spare penge ved at sende flere vej- og parkopgaver i udbud.

Aalborg Kommune kan ifølge beregninger fra Dansk Byggeri således spare over 20 millioner kroner hvert år, Hjørring Kommune 6,6 millioner kroner, mens Brønderslev Kommune årligt kan hive besparelser på mere end 5 millioner kroner hjem.