Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Kommuner overholder ikke budgettet

Over halvdelen af de danske kommuner kunne i 2011 ikke overholde det planlagte budget. Værst ser det ud i Nordjylland, hvor otte ud af 11 kommuner afviger med mere end halvanden procent.

De danske kommuner har svært ved at holde deres budgetter. I otte ud af 11 nordjyske kommuner afveg budgettet i 2011 med over halvanden procent på budgettet i forhold til de faktiske udgifter. I hele Danmark drejer det sig om 51 ud af 98 kommuner. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Dansk Erhverv.

- Der er fortsat alt for mange kommuner, der ikke har styr på budgetterne. Og i en tid, hvor krisen kradser, er det afgørende, at vi får flere kommuner med på de positive takter, siger Søren Friis Larsen, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

I Nordjylland er det Læsø, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland, Rebild og Mariager Fjord, der afviger fra det planlagte budget.

Konsulent Jørgen Skjødt råder til dagligt kommunerne til at forbedre deres budgetplanlægning.

- Budgetafvigelser kan eksempelvis afværges ved bedre analyseforarbejde, incitamentsstruktur, KPI-baserede budgetteringsmetoder samt bedre teknologiløsninger, siger Jørgen Skjødt, der er direktør i konsulenthuset Ascendi.

Selvom over halvdelen af Danmarks kommuner har problemer med at planlægge budgettet, er det en klar forbedring i forhold til tidligere år. Tilbage i 2009 var det kun fem kommuner, der overholdt deres budget.