Kommuner skal være kreative

De mange kommende seniorjobbere gør, at embedsmænd og politikere i kommunerne nu og her er tvunget til at være kreative, for der er lovkrav om, at ældre i seniorjob ikke må erstatte fastansatte, og samtidig skal jobbene helst matche de kompetencer, som de ældre har.

Og hvordan finder man lige meningsfyldt arbejde, der ikke bliver udført i forvejen? Og som er interessant for mennesker på 55 år eller mere?

I Hjørring er man kommet langt med at udvikle job til ældre, skriver Ugebrevet A4.

Kommunen har således udarbejdet et helt katalog af mulige seniorjob. Det drejer sig blandt andet om mentor, dvs. personen støtter børn og unge ved for eksempel at være voksenven, hjælpe unge med at komme op om morgenen eller støtte børn ved skoleskift.

Hjørring Kommune er også i gang med at oprette seniorjob som kommuneguide, der betyder, at personer kører rundt i uniform på en Segway og guide de mange norske turister i området samt dele turistbrochurer ud. Om vinteren går personen til hånde i de lokale turistforeninger.

Ordningen eksisterer allerede med fleksjobbere og kan udvides. Endelige er der også en piccoline-ordning, som betyder, at seniorjobberen kan give en ekstra hånd i børnehaver, fritidsordninger eller andre institutioner til at klare praktiske opgaver med alt fra at gøre klar til møder, hjælpe til i køkkenet eller fungere som en slags bedstemor for børnene.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Hjørring Kommune, Ivan Leth (S), fortæller, at det ligger ham meget på sinde, at man kun opretter seniorjob, der giver mening for den enkelte.

- De ældre medborgere skal ikke sendes ud i dummejob, der nærmest har karakter af at skulle skræmme dem væk fra den ellers udmærkede seniorjobordning. Jobbene skal være meningsfyldte for den enkelte, siger Ivan Leth til Ugebrevet A4.

Ivan Leths udtalelse skal ses i lyset af, at det ikke altid lykkes at imødekomme ældre lediges ønsker.


Seneste nyt

fra Nordjylland