Foto: Iben Hedemann

Kommuner taler usandt om handicapudgifter

De nordjyske kommuner driver en urimelig hetz imod handicappede ved at bruge forkerte tal og usande påstande. Det er direkte uanstændigt, mener Socialpædagogerne Nordjylland.

De handicappede i Nordjylland bliver igen ramt af nedskæringer. Det er nu kommet frem via det nordjyske kommunekontaktråd, KKR, at alle kommuner i Nordjylland har planer om at skære to procent i udgifterne til voksne handicappede til næste år.

Det er to år siden, at de nordjyske kommuner sidst gik sammen om at gennemføre store fælles besparelser på området. Dengang var det fem procent, der blev skåret i udgifterne til handicappede i Nordjylland. Oveni har flere nordjyske kommuner siden gennemført deres helt egne besparelser, hvor der er blevet skåret yderligere på servicen til de handicappede.

- Nu må nedskæringerne stoppe. Det vil få mærkbare konsekvenser, hvis der nu skal spares yderligere to procent på de voksne handicappede i alle nordjyske kommuner, siger formand for Socialpædagogerne Nordjylland, Peter Kristensen.

Ud over, at han er stærkt utilfreds med spareplanerne, så er han rystet over de argumenter, som de nordjyske kommuner bruger for at retfærdiggøre nedskæringerne på de handicappede borgere.

Formand for KKR i Nordjylland og borgmester i Mariagerfjord Kommune, Hans Christian Maarup, forsvarede forleden spareplanerne med, at udgifterne til handicapområdet, er "steget eksplosivt" og er "helt ude af kontrol". Endvidere sagde han, at "normalområdet ikke kan stå for tur hver gang".

Fra 2009 til 2010 faldt de samlede udgifter til voksne handicappede i de nordjyske kommuner med 18 millioner kroner. Og udgifterne vil ud fra kommunernes indberettede budgetter for 2011 falde med yderligere 35 millioner.
 
- Det er sjofelt, når Hans Christian Maarup udtaler sig på den måde. Udgifterne er ikke steget eksplosivt, og det er simpelthen uanstændigt at give de handicappede borgere skylden for, at kommunerne skærer på andre områder. Hvis kommunerne økonomistyring er ude af kontrol, så er det i hvert fald ikke de handicappedes skyld, siger Peter Kristensen.