LIGE NU:

Kongeskibet undersøges for asbest

Søværnet frygter for sundhedsskadeligt asbest på Kongeskibet Dannebrog, som i øjeblikket er ved at blive gjort klar i Frederikshavn. Den værnepligtige besætning blev sendt hjem - blot et par timer efter påmønstring.

Kongeskibet Dannebrog er ved at blive gjort klar til sommertogtet, men mandag middag blev der slået alarm. En mistanke om rester af asbest på skibet fik Søværnets Operative Kommando til at beordre mandskabet i land. Besætningen er på 53 mand - 35 af dem er nye værnepligtige. De skulle påmønstre Kongeskibet for første gang i mandags.

- De havde jo glædet sig i månedsvis til at komme ombord, men de kunne jo også sagtens forstå, hvorfor vi var nødt til at sende dem fra borde igen. De nåede at møde klokken 12, og så gå igen om eftermiddagen, fortæller næstkommanderende på Kongeskibet Dannebrog, Orlogskaptajn Martin Sort Mikkelsen.

Tilsyneladende fjernede Søværnet alt det sundhedsskadelige asbest i 90'erne - eller det troede man i hvert fald. Nu undersøger Forsvarets Arbejdsmiljøcenter Nord skibet for asbest. I følge planen skal Kongeskibet sejle fra Frederikshavn den 11. april - og den 8. maj er Regentparrets officielle ombordstigning. Men planerne er midlertidig udsat, til man har fået resultatet af undersøgelsen.

Resultatet af undersøgelsen forventes at komme i løbet af en uges tid, og med hensyn til de 35 værnepligtige, så møder de igen på mandag til et alternativt uddannelsesprogram.