Foto: Ivan Johan Hansen (Arkiv)

Kontantshjælpsloftet er kommet lejerne til gavn

Hos flere boligselskaber i Nordjylland ser man, stik imod al forventning, at der ikke bliver opsagt flere lejere, selvom kontanthjælpsloftet fra 2016 fratager nogen deres boligstøtte.

Flere nordjyske boligselskaber kan overraskede fortælle, at de ikke har set en stigning i opsigelse af lejere, selvom kontantshjælpsloftet har frataget flere lejere deres boligstøtte, så deres husleje er steget.

Hos Alabu Bolig i Aalborg har man endda set et foreløbig fald på 35 procent i opsagte lejere i forhold til sidste år. Direktør Klaus Ringgard fortæller, at kontantshjælpsloftet indirekte er kommet lejerne til gode. 

- Jeg tror, kontantshjælpsloftet har givet øget opmærksomhed fra alle sider. Kommunerne var klar til at hjælpe lejerne, vi var klar til at hjælpe, og de pårørende var klar til at hjælpe, og derved er effekten af loftet ikke kommet, siger han. 

Det store fokus på konsekvenserne af kontantshjælpsloftet har fået flere parter til at forberede sig på, at nogle lejere skulle sættes ud af deres bolig, men det præventive arbejde har helt forhindret katastrofen i at opstå. 

- Vi var alle klar på, at "ulven skulle komme", men den kom aldrig, siger Klaus Ringgard. 

Direktøren fortæller også, at den øgede opmærksomhed har fået flere lejere med økonomiske problemer til henvende sig til Alabu Bolig for at få hjælp.

- Folk søger hjælps hos os meget tidligere end før. Det handler ikke længere om sociale problemer, men nu er det mere om at få det til at hænge sammen økonomisk, siger han.

Alabu Bolig ikke har opsagt én eneste lejer i deres i alt 6.000 boliger i løbet af de sidste tre måneder. I 2016 måtte tre-fire af deres lejere forlade deres bolig.