03:07

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Kontrol i retten: Finder knive stort set hver dag

Retten i Aalborg har fået sikkerhedskontrol, og nu er lomme- og hobbyknive blevet hverdag for vagterne ved indgangen. Kontrollen er endnu kun på forsøgsbasis, men de daglige fund har fået flere advokater til at ønske ordningen permanent.

Fem byretter i Danmark er med i forsøgsordningen, og Aalborg Byret er altså ét af de steder der i 12 måneder skal afprøve om sikkerhedskontrollen er en god ide. Ordningen er igangsat, efter en advokat blev dræbt med et gevær ved fogedretten i København i september sidste år.

- Det er grænseoverskridende, for vi kan godt se på folk, at de tænker, hold da op, de skal kigge ned i min taske. Men vi skal kigge ned i tasken for at se, om der er et våben, folk ikke må medbringe i retten, siger Dorthe Petersen, der er daglig leder ved sikkerhedskontrollen.

På bare tre måneder har vagterne fundet mere end 70 knive og potentielle våben. En af knivene blev konfiskeret af politiet, fordi den ifølge våbenloven var ulovlig.

- Det er klart, det er jo overraskende, hvor udbredt det har været at folk har haft knive med ind i retsbygningen, siger Christian Lundblad, der er retspræsident ved Aalborg Byret.

Forsøgsordningen startede 8. juni og er igangsat, efter en advokat blev dræbt med et gevær ved fogedretten i København i september sidste år.

- Jeg synes det er betryggende for os som bruger Retten meget, at der er kontrol med, hvem der kommer ind og ud af bygningen, siger Hanne Bruun Jacobsen, der er advokat ved Advodan i Aalborg og ofte besøger Aalborg Byret.

Hver dag står der nu fast en vagt, der er klar til at sørge for at intet farligt slipper igennem. Der er ikke gået en dag, hvor de ikke har stoppet nogle med potentielle våben.

- Vi finder knive stort set hver dag. Jeg er bare glad for, at vi står der, for nu ved jeg, at alle de folk, vi lukker ind, de har ikke noget, de ikke må have, og på den måde er både gæster og vi sikre, siger vagt Dorthe Petersen.

I Sverige har sikkerhedskontrollen været obligatorisk i flere år, og nu ser det også ud til at ordningen kan blive permanent også i Danmark. I hvert fald har flere skeptikere nu ændret holdning.

- Egentlig så jeg ikke nogen årsag til, at man lige nøjagtig valgte at beskytte retten. Men må så godt nok indrømme at jeg har ændret opfattelse efter at have hørt hvad man har konfiskeret her, siger Preben Bang Henriksen, der er advokat og retsordfører for Venstre.

- Jeg har været oppe i retten i Göteborg, hvor de har haft kontrol i 10 år. Og de sagde til mig, at jeg skulle regne med at finde knive hver dag, jeg troede ikke rigtig på det. De havde jo fuldstændig ret, siger Christian Lundblad, retspræsident for Aalborg Byret.

Selvom der kun er gået tre måneder af forsøgsordningen, der varer indtil 8. juni 2016, ser Retspræsidenten allerede nu gerne, at ordningen bliver gjort permanent.

- Det der er erfaringer med det er rigtig gode. Min indstilling vil være, at det skal vi fortsætte med. Personalet er tilfredse, brugerne er tilfredse, indtil videre tegner det positivt, siger Christian Lundblad.

Ingen havde forestillet sig at sikkerhedskontrollen ville afsløre flere end 70 knive og potentielle våben. Et antal, der har rystet Preben Bang Henriksen.

- Det er særdeles foruroligende. Jeg havde aldrig drømt om, at der var så mage knive i omløb her i retten. Jeg er ikke i tvivl om, at det skal være en permanent løsning, desværre, siger han.