Seneste nyt:

Kontroller afslører problemer hos hver tredje ungarbejder

Mere end hver tredje unge nordjyde oplever problemer på arbejdspladsen. Jobpatruljen tager i de kommende to uger rundt til de unge for at se, om de bliver behandlet korrekt af deres arbejdsgivere.

De løfter flere kilo end de tilladte 12, arbejder alene eller bliver nægtet pauser.

Forholdene for de nordjyske unge mellem 13 og 17 år, der flittigt bruger fritiden på at knokle i et fritidsjob, kan være barske. 

En undersøgelse fra 2020 viste, at mere end hver tredje ungarbejder i Nordjylland havde problemer på arbejdspladsen.

Et ringe arbejdsmiljø er ofte skyld i den dårlige trivsel, men nu kommer Jobpatruljen traditionen tro ud og tjekker op på forholdene. Det sker i uge 28 og 29.

Jobpatruljen tager rundt til unges arbejdspladser hver sommerferie og informerer om arbejdsrettigheder.

En af dem, der i år er med for tredje gang i træk, er 25-årige Asbjørn Lyngdrup Persson, der oprindeligt kommer fra Vestbjerg. Til daglig læser han politik og administration på Aalborg Universitet.

- Det er så hyggeligt, at jeg fortryder, jeg ikke har været med noget før. Men det hedder sig også, at den nordjyske Jobpatrulje er den fedeste i landet siger han og uddyber:

- Måske fordi vi normalt flytter ud i en hytte i 14 dage, og med den som base kører vi hver dag rundt og besøger arbejdspladser i Nordjylland. Det nærmer sig en form for festivalstemning, men i stedet for at gå til koncerter tager vi ud og laver frivilligt arbejde, siger Asbjørn Lyngdrup Persson.

Hvad er jobpatruljen?

Unge løfter mere, end de må

Jobpatruljen besøger hver sommer flere hundrede nordjyske virksomheder, hvor de taler med både de unge selv - og deres arbejdsgivere.

Hvert år dukker der også grove sager op, hvor arbejdsmiljøloven er overtrådt.

- Det viser, at Jobpatruljen hvert år løser en vigtig oplysningsopgave til gavn for både de unge og arbejdspladserne. Hvert år kommer der nye, unge ud på arbejdsmarkedet, og vi skal være med til at passe godt på dem og sikre dem så god en start på deres arbejdsliv som muligt, siger Ida Bang Jensen, der er ungdomskonsulent i HK Nordjylland og tovholder for den nordjyske del af Jobpatruljen.

Faktisk har unge under 25 år dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet, som deres ældre kolleger.

quote Ofte kender de ikke reglerne, eller også er det bare besværligt.

Asbjørn Lyngdrup Persson, Jobpatruljen

Ingen grelle tilfælde

Endnu har Asbjørn Lyngdrup Persson dog ikke selv været ude til de helt slemme sager.

- Jeg har heldigvis ikke oplevet nogle af de helt grelle tilfælde. Måske er det fordi, jeg som regel kører ud til supermarkeder og andre større arbejdspladser, hvor forholdene plejer at være i orden. Her er både de unge og arbejdsgiverne som regel også glade for at se os, for de ved jo, at de har styr på tingene, fortæller Asbjørn Lyngdrup Persson.

Men selvom størstedelen har styr på arbejdsforholdene, så sker det alligevel, at de unge finder sig i mere, end de burde.

- Det kan være, vi spørger de unge, om de løfter mere, end de må. Selvom de svarer nej, kan det sagtens være, de løfter mere end de 12 kilo, der er tilladt. Ofte kender de ikke reglerne, eller også er det bare besværligt, og så kan det være nemt for den unge at tænke ”pyt, jeg gør det bare”, forklarer Asbjørn Lyngdrup Persson.

- Men det er jo i både arbejdsgiverens og den unges egen interesse at kende reglerne, så heldigvis opfatter de fleste vores besøg positivt, siger han.

Kender du dine rettigheder?


Ruth og Hans Jørgen

Varmeregning æder hele Ruth og Hans Jørgens folkepension

20060901-193459-4-3459x2310ma

Røde Kors efterlyser varmt tøj til vinteren - Vi kommer til at skuffe mange

ankomst-passagerer-aalborg-lufthavn__3760x2507_

Danmarks bedste lufthavn ligger i Aalborg

20220428-150213-L-5626x3751ma

play Russiske skibe tæt på Nordjylland: - De kan ligge der uden at skulle spørge om lov

Til forsiden

Til forsiden