Kontroller afslører problemer hos hver tredje ungarbejder
Foto: Jobpatruljen
25-årige Asbjørn Lyngdrup Persson fra Vestbjerg bruger gerne to uger af sin sommerferie på at sikre unge de bedste vilkår på arbejdspladsen.
Mere end hver tredje unge nordjyde oplever problemer på arbejdspladsen. Jobpatruljen tager i de kommende to uger rundt til de unge for at se, om de bliver behandlet korrekt af deres arbejdsgivere.
De løfter flere kilo end de tilladte 12, arbejder alene eller bliver nægtet pauser.
Forholdene for de nordjyske unge mellem 13 og 17 år, der flittigt bruger fritiden på at knokle i et fritidsjob, kan være barske.
En undersøgelse fra 2020 viste, at mere end hver tredje ungarbejder i Nordjylland havde problemer på arbejdspladsen.
Et ringe arbejdsmiljø er ofte skyld i den dårlige trivsel, men nu kommer Jobpatruljen traditionen tro ud og tjekker op på forholdene. Det sker i uge 28 og 29.
En af dem, der i år er med for tredje gang i træk, er 25-årige Asbjørn Lyngdrup Persson, der oprindeligt kommer fra Vestbjerg. Til daglig læser han politik og administration på Aalborg Universitet.
- Det er så hyggeligt, at jeg fortryder, jeg ikke har været med noget før. Men det hedder sig også, at den nordjyske Jobpatrulje er den fedeste i landet siger han og uddyber:
- Måske fordi vi normalt flytter ud i en hytte i 14 dage, og med den som base kører vi hver dag rundt og besøger arbejdspladser i Nordjylland. Det nærmer sig en form for festivalstemning, men i stedet for at gå til koncerter tager vi ud og laver frivilligt arbejde, siger Asbjørn Lyngdrup Persson.
Hvad er jobpatruljen?
- Jobpatruljen er en landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob.
- Jobpatruljen har eksisteret siden 1979, og i Nordjylland er den organiseret af HK og 3F.
- I Nordjylland tager Jobpatruljen i løbet af uge 28 og 29 ud og besøger unge på arbejdspladser i alle de nordjyske kommuner.
- I 2020 interviewede Jobpatruljen 412 ungarbejdere.
- I 146 tilfælde stødte Jobpatruljen på sager, der blev sendt videre til faglig opfølgning.
- 107 af sagerne handlede om arbejdsmiljø, typisk fordi ungarbejdere enten løfter eller skubber mere end tilladt, arbejder alene eller har for lange vagter, ikke får de pauser, de har krav på eller mangler at få instruktion i arbejde med maskiner og kemikalier.
- Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, deres forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.
Kilde: Jobpatruljen
Unge løfter mere, end de må
Jobpatruljen besøger hver sommer flere hundrede nordjyske virksomheder, hvor de taler med både de unge selv - og deres arbejdsgivere.
Hvert år dukker der også grove sager op, hvor arbejdsmiljøloven er overtrådt.
- Det viser, at Jobpatruljen hvert år løser en vigtig oplysningsopgave til gavn for både de unge og arbejdspladserne. Hvert år kommer der nye, unge ud på arbejdsmarkedet, og vi skal være med til at passe godt på dem og sikre dem så god en start på deres arbejdsliv som muligt, siger Ida Bang Jensen, der er ungdomskonsulent i HK Nordjylland og tovholder for den nordjyske del af Jobpatruljen.
Faktisk har unge under 25 år dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet, som deres ældre kolleger.
Ofte kender de ikke reglerne, eller også er det bare besværligt.
Asbjørn Lyngdrup Persson, Jobpatruljen
Ingen grelle tilfælde
Endnu har Asbjørn Lyngdrup Persson dog ikke selv været ude til de helt slemme sager.
- Jeg har heldigvis ikke oplevet nogle af de helt grelle tilfælde. Måske er det fordi, jeg som regel kører ud til supermarkeder og andre større arbejdspladser, hvor forholdene plejer at være i orden. Her er både de unge og arbejdsgiverne som regel også glade for at se os, for de ved jo, at de har styr på tingene, fortæller Asbjørn Lyngdrup Persson.
Men selvom størstedelen har styr på arbejdsforholdene, så sker det alligevel, at de unge finder sig i mere, end de burde.
- Det kan være, vi spørger de unge, om de løfter mere, end de må. Selvom de svarer nej, kan det sagtens være, de løfter mere end de 12 kilo, der er tilladt. Ofte kender de ikke reglerne, eller også er det bare besværligt, og så kan det være nemt for den unge at tænke ”pyt, jeg gør det bare”, forklarer Asbjørn Lyngdrup Persson.
- Men det er jo i både arbejdsgiverens og den unges egen interesse at kende reglerne, så heldigvis opfatter de fleste vores besøg positivt, siger han.
Kender du dine rettigheder?
- En ansættelseskontrakt – har du ret til, når du har været ansat mere end én måned og arbejder mere end otte timer om ugen.
- Løn – afhænger af din alder, hvad du laver, og hvornår du arbejder. Som ansat i en butik med overenskomst skal din løn fx ligge minimum mellem 67 og 70 kr. i timen når du er under 18 år.
- Feriepenge – skal du have, og de udgør 12,5% af det, du tjener.
- Fyring – må ikke ske uden grund. Sørg altid for at få en begrundelse på papir. Derefter kan HK, 3F eller en tredje fagforening tjekke, om fyringen er i orden.
- Løn under sygdom – har du ret til, hvis du har været ansat i mere end otte uger og arbejdet mindst 74 timer i de seneste otte uger. Du har ikke pligt til selv at finde en afløser. Det kan også være Funktionærloven, som giver dig ret til løn under sygdom.
- Løft – må max være på 12 kg, hvis du er under 18 år.
- Arbejdstid – hvis du er 13-14 år, må du højst arbejde to timer på skoledage og syv timer på skolefridage. Hvis du er 15-17 år, må du arbejde højst to timer på skoledage og otte timer på skolefridage. For alle under 18 år gælder det, at du skal have mindst 30 minutters pause efter 4,5 timers arbejde, og det er forbudt at arbejde i tidsrummet mellem kl. 20 om aftenen og kl. 06 om morgenen, dog med undtagelser for unge, der ikke er omfattet af undervisningspligten.
Kilde: jobpatruljen.dk