Foto: Ivan Johan Hansen

Kør 50 km/t og få bilvask

Kør 50 kilometer i timen i byerne og få en gratis bilvask. Sådan lyder et forsøg fra Trafikdirektoratet, som i en måned har haft succes. Nu skal det rulles ud i hele landet.

Fartmåleren i Arentsminde har spredt glæde i en måneds tid. Alle bilister, som har ramt 50 kilometer i timen, har fået tilsendt et gavekort til den nærmeste vaskehal. Formålet er, ganske enkelt, at færdselsreglerne skal overholdes.

- Det lyder da fint, man skal jo overholde reglerne og det skal da også belønnes positivt, siger Heine Nøhr, som er bilist.

Nogle af byens indbyggere har allerede fået udbytte af ordningen.

- Jeg har fået vasket gratis her i 14 dage, siger Frode Jensen, der bor lige ved siden af fartmåleren i Arentsminde.

Der er gravet jernplader ned under asfalten. De registrerer, når en bil kører ind i byen, og sender et signal til farttavlen, som derefter viser, hvor stærkt man kører og om man har vundet en gratis bilvask.

Farttavlen affotograferer bilens nummerplade. Nogle dage senere får bilens registrerede ejer et gavekort med posten. Trafikdirektoratet fik ideen efter et lignende projekt i udlandet.

- Vi nærstuderede nogle studier fra University of Oxford. De pegede med al tydelighed på, at bilister overholder reglerne, hvis de belønnes. Altså princippet om noget for noget. Vi har valgt de 50 kilometer i timen, fordi trafikken naturligvis også skal flyde og det har vist sig at være en mægtig stor succes Arentsminde, siger måleinspektør ved Trafikdirektoratet, Peter P. Dahl.

Efter projektet er udbredt til hele landet skal det evalueres igen om præcist et år - den 1. april.