Kræftpatienter taber sig uden at personalet griber ind
En del af de kræftpatienter som dør, dør ikke af selve den kræftsygdom, som de lider af. De dør som følge af underernæring.
12 kilo. Så meget har Sonja Skov fra Hadsund tabt efter at hun blev opereret for kræft i bugspytkirtlen på Aalborg Universitets Hospital og derefter fik sukkersyge. Under kræftforløbet har hun fået vejledning af en klinisk diætist, der hjulpet hende med at begrænse vægttabet.
- Det har betydet rigtig meget. Det har givet mig ro på, og jeg har lært hvordan jeg skal forholde mig til min sukkersyge og min fordøjelse. Det var frustrerende at tabe så mange kilo og se så afpillet ud, siger Sonja Skov.
Det er dog langt fra alle kræftpatienter der får hjælp af en klinisk diætist. En ny undersøgelser blandt 508 kræftpatienter viser at halvdelen taber adskillige kilo under behandlingsforløbet. Hver tredje af dem der taber sig oplever også, at der ikke er noget sundhedsfagligt personale der griber ind for at stoppe vægttabet.
Det var frustrerende at tabe så mange kilo og se så afpillet ud.
- Når kræftpatienter taber sig, så betyder det at de har større risiko for at udvikle komplikationer til deres kræftsygdom. Det vil sige at de risikerer at ligge længere på sygehuset, de kan få flere infektioner, og nogen kan komme i en situation, hvor man må udskyde deres kræftbehandling, forklarer Henrik Højgaard Rasmussen, overlæge ved Center for ernæring og tarmsygdomme, Aalborg Universitets Hospital.
Overlægen behandler kræftpatienter, der er blevet så underernærede at de ikke kan tåle kemoterapi. Han oplever at patienter dør af underernæring, og han mener at der er er alt for lidt fokus på ernæring for kræftpatienter.
- Hvis man tager selve lægeuddannelsen, så er der ikke ret meget fokus på ernæring som uddannelse og der gælder i virkeligheden også for sygeplejesker, at der ikke er meget fokus på ernæring, siger Henrik Højgaard Rasmussen.
At hjælpe en kræftpatient til at holde vægten handler ikke bare om at spise mere fløde og søde sager. Ifølge de kliniske diætister skal kosten tilpasses den medicin som patienten får.
- Selv små vægttab kan have en kæmpe stor betydning for patienternes behandlingsforløb og i sidste ende deres overlevelse, siger Matias Cook, der er klinisk diætist på Aalborg Universitets Hospital.
Mange kræftpatienter mister appetitten og ifølge Mathias Cook er musklerne patienterne mister først under et vægttab. Sonja Skov har ikke længere kræft. Hun har taget fire af sine 12 tabte kilo på igen, og hun kan forsat få hjælp af den kliniske diætist.
- Det er dejligt at have den livline, hvis man står der og ikke lige ved hvad man skal gøre, siger Sonja Skov.