LIGE NU:

Krav om flere studiepladser

Trods rekordoptag er Socialdemokraterne ikke tilfredse og kræver flere pladser på de videregående uddannelser.

Socialdemokraterne jubler over årets rekordstore optag af studerende på landets videregående uddannelser. Men 18.000 afviste, heraf 7.700 på landets universiteter, er efter partiets mening alt for mange. Socialdemokraterne vil derfor oprette hele 15.000 nye studiepladser om året.

- Vi ved, at Danmark i løbet af få år kommer til at lide under en katastrofal mangel på arbejdskraft, det gælder fx læger, ingeniører, sygeplejersker og pædagoger. Derfor er det utilfredsstillende, at regeringen ikke gør mere for at sikre en uddannelsesplads til de mange ansøgere, der rent faktisk har modet, gejsten og evnerne til at kaste sig ud i en videregående uddannelse. I en krisetid, som nu, bliver alternativet til en uddannelse alt for let en plads i arbejdsløshedskøen, siger Socialdemokraternes videnskabsordfører, Rasmus Prehn fra Aalborg.

Men videnskabsministeren anser kritikken for at være useriøs.

- I de knapt to år, jeg har været videnskabsminister, er optagende på universiteterne steget fra 20.000 til 25.000 studerende. Der er altså en fjerdedel flere optagende. Det må selv oppositionen betegne som en markant fremgang. Jeg synes simpelthen, at kritikken er skudt fuldstændig forbi, siger Charlotte Sahl Madsen til Ritzau.

Og det så da også værre ud sidste år, hvad afslag angår. Her fik 216 flere unge afslag.

- Der er blandt andet bevilliget seks milliarder til laboratorierrenoveringer og med øget antal optagne på universiteterne, følger også øget taxametertilskud. Basismidlerne er løftet til universiteterne, så der er sket rigtig meget, siger hun.