LIGE NU:

Kriminelle vilde med peberspray

Peberspray er et effektivt og populært våben - ikke kun for politiet, men også for kriminelle.

- Det sker flere gange om ugen, at vi stopper kriminelle med en peberspray. Så det er overhovedet ikke usædvanligt, siger lederen af Nordjyllands Politis specialpatrulje, vicepolitikommissær Karsten Højrup Kristensen til DR Nordjylland.
 
En bil-ejer i Aalborgs Vestby fik i mandag morgen sprøjtet peberspray i øjnene, da han ville forhindre en tyv i at stjæle alufælgene på sin bil.
 
Karsten Højrup Kristensen siger, at især rockere er stor-forbrugere af peberspray.
 
- Vi har haft to større beslag i forbindelse med ransagninger. Den ene gang fandt vi 20 peberspray og den anden 36 peberspray. Så det tyder på, at nogen importerer dem i stor stil og fordeler dem i miljøet.
Men betjentene i specialpatruljen støder også på helt unge piger, der har en peberspray i tasken fordi de er
bange for at gå alene hjem fra byen om natten.Og det er en farlig uskik, siger Karsten Højrup Kristensen.
 
- For det første er det ulovligt og strafbart at gå rundt med en peberspray. For det andet risikerer pigerne virkelig at komme i problemer, hvis de fyrer sprayen af og den ikke rammer. Så kan det for alvor gå dem galt.
 
Karsten Højrup Kristensen opfordrer i stedet pigerne til at lade sig følge hjem af en kammerat eller en veninde. Peberspray er ulovlige og derfor umulige at købe her i landet. Men man skal ikke længere væk end til Tyskland for at købe dem ganske billigt og helt lovligt. Men bliver man taget med en peberspray herhjemme får man en bøde på 3.000 kroner.