03:23

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Krise: Hver syvende landmand truet af konkurs

Nordjyske landbrug er i store økonomiske problemer og truet af konkurs.

Ifølge Videncenter for Landbrug er hver syvende landbrug nu i så store økonomiske problemer, at de er truet af konkurs.

Landmand Kristian Krogh Pedersen fra Øster Brønderslev ved kun alt for godt, hvor skoen trykker. Forleden blev hans avlssøer hentet og kørt på slagteriet.

- Jamen situationen for min virksomhed er, at vi ikke kan betale vores regninger, så vi er nødt til at afvikle produktionen. Det er utroligt hårdt at have brugt hele sit liv på at arbejde så stor en virksomhed op for at se den lukke igen, siger Kristian Krogh Pedersen.

Landmanden fra Øster Brønderslev giver selv finanskrisen og det akutte importstop i Rusland en stor del af skylden. Men i lighed med Bæredygtigt Landbrug efterlyser han generelt bedre vilkår for landbrugserhvervet i Danmark. Formand, Flemming Fuglede Jørgensen siger:

- Det er en katastrofe, at en ung og dygtig landmand som Kristian skal presses ud af erhvervet på grund af værdiløse danske særregler. Hvis vi kunne få lov til at gøde og drive landbrug som vores konkurrenter i udlandet, skulle vi nok klare os!

Kristian Krogh Pedersen håber nu, at det lykkes at finde investorer og penge, så han kan drive sit landbrug med 10 ansatte videre. Han har nemlig endnu ikke mistet lysten til sit fag.

- Jeg elsker at være landmand, og det bliver jeg ved med - og forhåbentligt kan jeg blive ved med at arbejde med det resten af mine dage. Der er ikke federe erhverv at være i end at være landmand, siger Kristian Krogh Pedersen.