Kritik af efterværn
Foto: Kim Christensen
Det Sociale Nævn kritiserer de nordjyske kommuners håndtering af anbragte unge, der fylder 18 år, det såkaldte efterværn, som skal lette overgangen til voksenlivet.
Leder af opholdsstedet Porten i Aalborg, Thomas Horndal, kan nikke genkendende til den kritik, som det Sociale Nævn giver de nordjyske kommuner i en undersøgelse af efterværn.
- I de tilfælde hvor proceduren ikke bilver husket eller bliver glemt, så sker der nogle fejl, siger Thomas Horndal til TV2/Nord.
Efterværn er den hjælp anbragte unge kan få, når de er fyldt atten år. Det Sociale Nævn har kritiseret, at der mangler oplysninger og at reglerne er blevet overtrådt i afgørelser om efterværn i Jammerbugt, Hjørring og Rebild Kommuner.
- Jeg er sikker på, at der er plads til forbedringer. Og det er så et nyt fokusområde, at vi skal være gode til at træffe afgørelser og ikke kun lave skøn, og vi skal også være gode til at dokumentere det vi laver, for det er det, der bliver efterlyst, siger borgmester i Rebild Kommune Anny Winther til TV2/Nord.
Det Sociale Nævn har arrangeret et stort møde i februar, der skal skærpe indsatsen over for de udsatte unge over 18 år.
- Jeg tror, at alle vil gå fra sådan et møde og sige: Vi blev også en tand klogere i dag også, siger Anny Winther til TV2/Nord.
Thomas Horndal efterspørger, at kommunerne tager ansvaret på sig i sager om efterværn.
- Jeg tror bare, at det er et spørgsmål om at tage førerhatten på og sige: Det her er vores del, det er det her vi skal have styr på, og så lave en procedure, siger leder af opholdsstedet Porten, Thomas Horndal til TV2/Nord.