Kritik af nyt rejsekort
Foto: TV2/NORD (Arkiv)
Brugere af det nye rejsekort skal oplyse både cpr-nummer, bankoplysninger og e-mail, og det møder kritik.
Fra nytår bliver cpr-nummeret en del af billetprisen i den kollektive trafik.
Kristeligt Dagblad skriver, at skal man købe det nye rejsekort, som fra 2012 erstatter klippekort og periodekort til bus, tog og metro over hele landet, koster det personlige oplysninger.
Til forskel fra det eksisterende periodekort skal man med Rejsekortet oplyse både cpr-nummer og bankoplysninger foruden navn, adresse og e-mail. Samtidig bliver alle kortindehaverens rejser med offentlig
transport registreret.
Ønsker man ikke at opgive så personlige oplysninger, er det muligt at købe et såkaldt Rejsekort Anonymt, som ikke kræver, at kortindehaveren bliver registreret. Men det koster 60 procent mere i oprettelse, og det er ikke omfattet af de samme rabatter som det personlige rejsekort.
Dermed presser man passagererne til at afgive oplysninger om sig selv, mener lektor og specialist i persondataret Charlotte Bagger Tranberg fra Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.
- Det er et problem, at det koster så uforholdsmæssigt meget mere at rejse anonymt. Så er det måske for nogen ikke en reel mulighed, siger hun til Kristeligt Dagblad.
Folketingsmedlem for Enhedslisten Per Clausen betegner det som helt hen i vejret at straffe dem, der opfatter cpr-nummeret som en personlig oplysning:
- Det er vi helt klart modstandere af, udtaler Per Clausen til Kristeligt Dagblad.
- Jeg mener, at man skal undgå at bruge sit cpr-nummer i tide og utide. Man kan selvfølgelig sige, at i Danmark har det efterhånden udviklet sig netop sådan, men det er ikke noget argument for, at man også skulle acceptere det her, understreger han.
Rejsekortet er allerede i drift på flere tog- og busruter i Nordjylland.
/ritzau/