Kro-ejer må ikke bruge krone
Foto: Lone Vad Dam
En kroejer er dømt skyldig i uberettiget brug af den lukkede kongekrone
Kroejer Gregers Laigaard blev ved retten i Viborg tirsdag dømt skyldig i uberettiget brug af den lukkede kongekrone som symbol for sin kro.
Han blev dømt for at have misbrugt det royale symbol som markedsføring for Grønhøj Kro i Viborg Kommune - både på sin hjemmeside og som inskription i en sten.
Det kan få stor betydning for andre kroejere. Symbolet bliver nemlig flittigt brugt på mange jyske kroer.
Det er jo fuldstændig åndssvagt det her
Deriblandt på Dybvad Kro. Her får dommen fra Viborg dog ikke kroen til at pille sin kongekrone ned.
- Nej, vi piller ikke noget ned. Det er jo fuldstændig åndssvagt det her, lyder det fra Kim Wolff-Nielsen, der er tidligere chefkok og ejer af kroen.
Dybvad Kro har tidligere været i Rigsarkivets søgelys på grund af kongekronen, og kroen er blevet befalet at fjerne den, men kronen hænger der stadig.
- Vi skal have fagfolk til at kigge på kronen. Det er en kongekrone men med en fransk lilje og spir, så det er et definitionsspørgsmål, mener jeg, om kronen er den samme, som retten må har dømt, skal fjernes. Det er jeg tvivlende over for, og vi foretager os intet i den henseende, siger Kim Wolff-Nielsen og tilføjer, at der skal komme en politianmeldelse før, vi gør noget.
Kroejeren fra Viborg blev idømt seks dagsbøder af 500 kroner. Han er desuden blevet pålagt tvangsbøder fra den 1. januar 2016, indtil han ophører med brug af kongekronen på hjemmesiden og på stenen.
Kroejeren blev dømt skyldig i at have overtrådt straffeloven. Retten gav anklageren ret i, at han på en retsstridig måde har benyttet den lukkede kongekrone som kendetegn.
Det blev også godtgjort, at selvom kroejerens brug af symbolet stammede fra før 1930, kunne anvendelsen ikke betragtes som et kulturminde.
Sagen har haft stor politisk bevågenhed, fordi kulturminister Bertel Haarder (V) overvejer at lave et lovforslag, der skal give gamle kroer lov til at bruge det royale symbol.