LIGE NU:

Kulde koster håndværkere dyrt

Mange murere er de sidste par måneder blevet sendt hjem fra arbejde, fordi det var frostvejr. Og ikke nok med, at der ikke er arbejde: Murerne risikerer også at miste retten til dagpenge.

Den seneste tids hårde frost og kulde har kunne mærkes på de danske byggepladser - også i Nordjylland. Murer Carsten Sørensen og makkeren var heldige med vejret i dag, onsdag. Men det er ikke alle dage, at vejret er godt nok til, at de kan arbejde.

- Vejret har stor betydning for os, for mange af vores materialer er jo våde og fryser til klumper, når det er frostvejr, siger Carsten Sørensen.

Mange murere er de seneste måneder blevet sendt hjem fra arbejde. Det koster ikke bare på lønkontoen, men det betyder også, at de får sværere ved at genoptjene retten til dagpenge. For at kunne få ret til dagpenge skal man nemlig have arbejdet 1.924 timer på tre år. Det svarer til et 12 måneders fuldtidsarbejde. Før dagpengereformen i 2010 skulle man kun have et halvt års arbejde for at få ret til en ny dagpengeperiode.

- Det er jo svært for os murere at optjene så mange timer, hvis der for eksempel er en vinterperiode på 4-5 måneder, hvor man ikke kan arbejde på grund af vejret, siger Carsten Sørensen.

Murere og andre i bygge- og anlægsbranchen bruger ifølge 3F et år og tre måneder på at arbejde 1.924 timer. Det skyldes, at håndværkerne er timelønnede og bliver trukket for alt fravær, eksempelvis hvis et byggeri forsinkes på grund af dårligt vejr. Det gælder dog ikke fuldtidsansatte på fast løn.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen er det problematisk, at genoptjeningskravet er standardiseret for alle brancher.

- Lovgivningen tager ikke hensyn til de brancher, hvor der ikke er fast arbejde hele tiden. Derfor vil det ramme byggebranchen hårdt, at det er så svært at genoptjene retten til dagpenge, siger Henning Jørgensen.