Foto: TV2/Nord

Kunst til syge børn

Indlagte børn får nu mulighed for et frirum efter kunstmuseet KUNSTEN og børneafdelingen på Aalborg Sygehus er gået sammen om at udvikle en kunstkuffert. Den specialdesignede kunstkuffert giver børn en anderledes oplevelse af kunst, hvor de går på opdagelse i kunstværker og med alle sanser oplever kunst på deres præmisser.

En kunstkuffert indeholder farverige billeder med hver sin aktivitetspose. Børnene kan gå på opdagelse i både billederne og poserne via samtale og aktiviteter. Formålet er at skabe en samtale om billedet på børnenes præmisser. Børnene skal for eksempel prøve at finde på lyde, som passer til det, de ser på billedet eller prøve at stå på samme måde som en skulptur.

- Vi vil gerne give børnene en god oplevelse og introducere dem til kunst på en sjov og anderledes måde. Med kunstkufferten forsøger vi at gøre kunst relevant for alle, både børn og voksne, og vække en nysgerrighed omkring kunst, fortæller Kira Sawman, der er kunstpædagog på KUNSTEN og som har udviklet kunstkufferten.

Inden KUNSTEN lukkede på grund af restaurering, var kunstkufferten et fast tilbud på museet, og Kira Sawmans erfaring er, at jo flere sanser børnene tager i brug, desto mere fordyber de sig i kunst.

- Børneafdelingen ser frem til et samarbejde med KUNSTEN. Det bliver spændende for børnene at opleve kunst blive "levende" på forskellige måder. At putte kunst i kuffert er en genial idé. Vi tror, det bliver en anderledes og sjov måde at se på kunst på. Alle kan jo bruge opgaverne i kufferten ligesom ens fantasi og "lege-gen" lyster", siger Karin Ørskov Hansen, der er ledende sygeplejerske på Aalborg Sygehus.

Den kunstkuffert, som KUNSTEN og børneafdelingen har udviklet er specialdesignet til børn, der er indlagt. Eksempelvis er to af de otte kufferter designet til børn i isolation, så alt i kufferten kan desinficeres.

Projektet kører på forsøgsbasis, men KUNSTEN håber, at kunstkufferten bliver ligeså stor en succes på sygehuset som på museet og er netop nu i gang med at søge midler hjem til forlængelse.

Kunstkufferten til Aalborg Sygehus er en del af konceptet KUNSTEN TO GO, hvor museet rykker ud i landet og indgår i nye samarbejder, mens bygningen restaureres. KUNSTEN to go er støttet af Bikubenfonden og Spar Nord Fonden.