Kvart ton ulovlig fisk afsløret
Det kommer formentlig til at koste en fiskeskipper en klækkelig bøde, at han og besætningen i ly af mørket forsøgte at skjule en landing på mere end et kvart ton ulovlig torskefilet og jomfruhummerhaler i Hirtshals.
Gennem længere tid har fiskerikontrollører ved afdelingen i Frederikshavn haft formodning om, at nogle fartøjer systematisk lander uregistrerede fisk, der sælges videre uden tilladelse.
Først på aftenen tirsdag ankom et af de skibe, der formodes at deltage, til Hirtshals. NaturErhvervstyrelsens fiskerikontrollører foretog derfor en kontrol af skibet, hvor alt så fint ud.
Et par timer efter kontrollen blev der dog båret 15 poser fiskevarer fra borde og ind i en bil.
Bilen blev fra Hirtshals fulgt af fiskerikontrollører til en adresse i Frederikshavn. Her fandt fiskerikontrollørerne 272 poser på et kg stykket med torskefilet og jomfruhummerhaler, hvilket er en tydelig indikation af, at poserne var beregnet på videresalg.
Da fartøjet ikke er godkendt til produktion, frysning og salg, blev de ulovlige fisk beslaglagt.
Fartøjsføreren har ikke registeret mængderne i logbogen, og det kvarte ton fisk ville derfor ikke være blevet afskrevet på fartøjets kvoter, hvis ikke kontrollørerne havde opdaget den lyssky forretning.
Omregnet svarer filetter og jomfruhummerhaler til 293 kg hel torsk og 506 kg hel jomfruhummer, der må betragtes som ikke registreret fiskevare med henblik på salg uden om de officielle omsætningsled.
Jomfruhummerhalerne var ikke bare landet ulovligt, men de var også mindre end det gældende mindstemål på 72 mm.
Ifølge vicefiskeriinspektør Kasper Schou er det stærkt problematisk, at fiskere lander ulovlige fisk.
- Det er et groft forsøg på at omgå fartøjets kvoter. Der er en genopretningsplan for torskebestanden i bl.a. Skagerrak, fordi den er truet, og derfor ser vi meget alvorligt på tilfælde som disse. Sort handel med fisk skal vi have stoppet, da det ikke mindst er til skade for de fiskere, der følger spillereglerne, siger Kasper Schou.
Han vurderer, at de ulovlige fiskevarer kunne have indbragt omkring 20.000 kroner. Fiskeskipperen vil blive anmeldt til politiet med krav om bøde og konfiskation af værdien af den ulovlige fangst.
Fiskerikontrollørerne har tidligere afsløret både større og mindre lagre af frosne poser på et kilo med torskefilet og for små jomfruhummerhaler. Fryserne har været opsat i garager og udhuse midt i villakvarterer og kolonihaver og ofte hos folk uden tilknytning til fiskeriet. Der har også været tilfælde af salg fra bagagerummet fra almindelige biler.
- Får vi en anmeldelse på et sådant salg fra private, rykker vi hurtigst muligt ud. Men oftest er både bil og sælger væk, når vi når frem, da det jo er en begrænset mængde, der kan være i bagagerummet på en almindelig bil. Det er meget svært at få kendskab til og afsløre salget, da salget oftest går fra mund til mund og på sms. Desuden er det meget resursekrævende at finde distributionsleddene, siger Kasper Schou.