Lad dig ikke friste: Snyd med coronapas kan koste en plet på straffeattesten

Nordjyllands Politi advarer, om at det er en alvorlig forseelse, hvis man fusker med sit coronapas.

Lad nu være med at fuske med dit coronapas, så du kan komme ind på en bar, restaurant eller besøge en massør, selv om du ikke må være der. Sådan lyder advarslen fra Nordjyllands Politi på Twitter.

Advarslen kommer, efter politiet ved flere lejligheder på det seneste har oplevet episoder, hvor folk forsøger at fifle med deres identitet. Vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi Henrik Skals fortæller om en episode, hvor en ung mand tager til køreprøve med coronapas fra en anden person.

- Hvis det kan ske, kan vi sagtens forestille os, det kunne ske i nattelivet. Så vi synes, vi lige vil hejse et flag for at gøre opmærksom på, det faktisk er en alvorlig forseelse, der kan koste en plet på straffeattesten, siger han.

Specialanklager David Schmidt om straffen for at forfalske sit coronapas:

Det er dokumentfalsk, også selvom det er et elektronisk dokument. 

Helt grundlæggende fører dokumentfalsk til en frihedsstraf. I almindelige dokumentfalskforhold, så er straffen normalt 40 dages fængsel. Men når det er coronapas, så er der sammenhæng med covid-19 epidemien, og så er vi inde i straffelovens paragraf 81d, stk. 1, hvor man kan forhøje straffen med det dobbelte. Så uden nogen skærpende omstændigheder ligger vi på noget, der minder om 60 dage til 3 måneders fængsel. 

Så er spørgsmålet om det skal være betinget eller ubetinget, men der har jeg ikke set nogen afgørelser på højt niveau endnu, i hvert fald ikke fra vores kreds. Men vi kan se på afgørelserne fra svindel med støtteordningerne (en anden bestemmelse i 81d), der har det i vidt omfang været ubetinget. 

Så kan der selvfølgelig være nogle skærpende omstændigheder. Hvis det nu viser sig at man rent faktisk var smittet og har smittet en masse mennesker, så tror jeg helt sikkert, det vil være skærpende. 

Så min opfordring er derfor, at man holder sig fra det, for det giver både en grim plet på straffeattesten og muligvis også en tur ind bag murene.

Mange kender historier om folk, der har taget storesøsters sygesikringskort med, når man skal på værtshus, men man skal altså være opmærksom på, at der er tale om en alvorlig forbrydelse. På samme måde, som det er dokumentfalsk, når man ændrer på en dato i sit coronapas eller bruger en andens coronapas, lyder det fra Henrik Skals.

I de fleste tilfælde, er det i forbindelse med anmeldelser, at politiet skrider ind over for dokumentfalsk i nattelivet. Der bliver ikke lavet egentlig kontrol af coronapas, fortæller vicepolitiinspektøren, men den enkelte restauratør har ansvaret for, at alle der er på stedet, har ret til at være der. Det vil blandet andet sige, at alle skal have gyldigt coronapas.

- Det er selvfølgelig altid en vurdering i situationen, om restauratøren skal gøres ansvarlig. Men er der for eksempel 10-15 personer inde med forfalsket coronapas, er der ingen tvivl, siger han.

For den enkelte kan et forfalsket coronapas risikere at give en fængselsstraf på op til tre måneder og en deraf følgende plet på straffeattesten.

- Og det kan altså få alvorlig betydning for ens uddannelses og jobmuligheder, lyder det fra Henrik Skals.


Seneste nyt

fra Nordjylland