Læge: Min ytringsfrihed krænket i asylsag

Lægeforeningen drages ind i sagen om den udvisningstruede serbiske flygtning Mirsad Zairi, fordi Integrationsministeriet har afvist psykiaters lægeerklæring.

Integrationsministeriet afviser at bruge en lægeerklæring, som en psykiater på Risskov Psykiatriske Hospital har lavet, når sagen om den serbiske asylansøger Mirsad Zairi skal behandles på ny.

Zairi står til udvisning af Danmark. Ministeriet begrunder afvisningen med, at psykiateren, Søren Juul-Nielsen, har kritiseret myndighedernes asylbehandling.

- Det er et juridisk overgreb, som ikke er i overensstemmelse med retslige principper og vil selvfølgelig blive fulgt op af min fagforening, for de har ingen belæg for at betvivle min faglighed, siger Søren Juul-Nielsen til Ritzau.

Lægeforeningen ser på sagen med stor alvor.

- Foreningens holdning er, at man ikke bare kritikløst kan indhente lægeerklæringer, til man får den, man synes, er den rigtige. Der skal være et sagligt grundlag for at indhente en ny erklæring, siger juridisk kontorchef Niels Michelsen til Randers Amtsavis.

Mirsad Zairi skulle have været sat på et fly til Beograd i starten af oktober, men i sidste øjeblik aflyste Integrationsministeriet udvisningen på baggrund af nye oplysninger i en lægeerklæring fra Søren Juul-Nielsen.

Det fremgår af erklæringen, at Mirsad Zairi lider af posttraumatisk stress-syndrom, har en svær psykose efter at have været udsat for tortur og skal i behandling hurtigst muligt.

Integrationsministeriet mener imidlertid nu, at lægeerklæringen ikke er uvildig og objektiv, og det har givet Mirsad Zairi en frist til 25. oktober til at få fat i en ny erklæring fra en anden læge. Kovendingen sker, efter at Søren Juul-Nielsen har udtalt sig om den danske asylbehandling i Randers Amtsavis.

- De prøver at antaste min ytringsfrihed. Ministeriet mener, at jeg på forhånd har været involveret i sagen og derfor er uvildig. Men jeg kender ikke til sagen, før jeg bliver bedt om at skrive en lægeerklæring. At jeg senere af pressen bliver spurgt om sagen og svarer på det, er da helt uantageligt at bruge som begrundelse for at afvise min erklæring, siger Søren Juul-Nielsen.

Han understreger, at han som læge har pligt til at gøre opmærksom på, hvad han kalder uheldige forløb med patienter.

Mirsad Zairi, der er etnisk albaner, flygtede til Danmark i 2000 fra Serbien. I et asylcenter mødte han sin kone, som selv er flygtning fra Kosovo og har psykiske traumer derfra.

Hun kan derfor ikke selv tage sig af parrets to små børn, men i modsætning til sin mand har hun fået asyl i Danmark. Parret bor i Mariager.

/ritzau/