Lægeforening: Akutmodtagelsen er fortsat for ringe
Foto: Aalborg Universitetshospital
Hospitalernes akutmodtagelse er alt for uensartet. Nu må ministeren og regionerne reagere, siger lægeformand.
Patienter bliver modtaget vidt forskelligt på de danske hospitalers akutafdelinger.
Kvaliteten af akutmodtagelsen er så svingende, at Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, nu vil have sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at gøre noget for at sikre mere ensartede forhold og kvaliteten.
Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2007, at landets fælles akutberedskaber skulle have en "høj ensartet faglig kvalitet". Det skulle blandt andet sikres ved i modtagelsen at have en bred vifte af specialiserede læger, skriver Jyllands-Posten.
Men sådan er det ikke gået. Ifølge en opgørelse i Ugeskrift for Læger har kun fem af landets 21 akutmodtagelser en speciallæge til stede døgnet rundt.
Mads Koch Hansen siger til Ritzau, at selv om kvaliteten er blevet bedre, er der lang vej endnu.
- Problemet er ikke, at man ikke har gjort noget af det, som Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2007.
- Problemet er, at man ikke har gjort nok. Nu står vi i en situation, hvor jeg mener, at vi i de kommende år skal fokusere på at få akutmodtagelserne til at fungere optimalt, siger han.
Lægeformanden mener, at det er "helt grundlæggende for vores sundhedssystem", at der kommer flere speciallæger på akutmodtagelsen, så de kan støtte de yngre læger.
At det ikke er sådan på de fleste hospitaler, mener han skyldes den interne kamp mellem afdelingerne om ressourcerne.
- Det er vores holdning, at regionerne af hensyn til patienterne skal sætte dette punkt højt på dagsordenen. Og det vil der også være god økonomi i, siger Mads Koch Hansen.
En af de helt store gevinster ved en bedre akutmodtagelse er, at hospitalerne i højere grad sikrer sig, hvilke patienter der har behov for indlæggelse, og hvilke der kan sendes hjem efter endt behandling, forklarer han.
Hos Danske Regioner undrer man sig over lægernes kritik, fordi man mener, at akutmodtagelserne er mere ens end forskellige.
Formanden for regionernes sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), siger til Jyllands-Posten, at "alle steder er målet at hjælpe patienterne hurtigst muligt".
Til gengæld vil sundhedsminister Astrid Krag have en faglig gennemgang af regionernes arbejde med at etablere akutmodtagelserne, bebuder hun i en mail til avisen.