Lægehelikopter rykker ud to gange i døgnet
Foto: Per Frank Paulsen (Arkiv)
Indtil videre har den døgnbetjente lægehelikopter i Vestjylland fået en stille start.
Den lægehelikopter, som skal give vest- og nordjyderne tryghed, når de om få år får længere til sygehuset, har indtil videre fået en stille start.
Helikopteren gik i luften 1. juni, og den første måned har den været indsat 47 gange til akut syge patienter. Derudover er den 13 gange blevet brugt til at overflytte patienter fra et sygehus til et andet.
Dermed har helikopteren, der som den eneste i Danmark er døgnbemandet, i gennemsnit fløjet to gange i døgnet. Til sammenligning fløj lægehelikopteren i Ringsted i gennemsnit 2,6 ture alene i dagtimerne de første tre måneder, den var i luften sidste år, og den flyver i dag noget mere.
Den præhospitale leder i Region Midtjylland, Erika Christensen, mener dog, at to udrykninger i døgnet er forventeligt i en opstartsperiode.
- En måned er meget kort tid at sige noget sikkert om, men vi kan se, at anden halvdel af juni har den fløjet noget mere end i første halvdel. Det er jo en forsøgsordning, og det indebærer, at vi skal finde ud af, hvor den mest hensigtsmæssigt benyttes, siger Erika Christensen.
I modsætning til lægehelikopteren i Ringsted, der kun flyver i dagslys, flyver den vestjyske helikopter døgnet rundt - hvis ellers piloternes hviletidsregler tillader det. I juni blev otte operationer fløjet om natten, mens de resterende 52 foregik i dagslys.
- Nu er der meget få mørke timer på denne tid af året. Men jeg vil også generelt forvente, vi har færre udrykninger om natten, for der er færre, der kommer til skade og bliver syge om natten. Det ved vi erfaringsmæssigt fra skadestuer og traumecentre andre steder, siger Erika Christensen.
Akutlægehelikopteren er et forsøgsprojekt, der varer i 13 måneder frem til 30. juni 2012.