LIGE NU:

Lægemanglen kan løses med et snuptag

Hvis alle privatpraktiserende læger tog 52 patienter ekstra ind, ville lægemanglen være løst med et snuptag. Lægerne er ikke afvisende for forslaget.

Forslag: 52 ekstra
1.583. Så mange patienter har en dansk praktiserende læge i gennemsnit, men hvis alle læger hver tog 52 ekstra ind i folden, ville manglen på læger være fjernet med et snuptag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

- Hvis lægen tager lidt flere patienter, er vi et skridt i den rigtige retning, og det kan godt være, at der skal lidt ekstra økonomiske gulerødder til, siger Ulla Astmann (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, som står bag udregningen.

Lægemangel værst i yderområder
Manglen på læger falder ujævnt over landet og er størst i yderområder som Region Nordjylland, hvor Ulla Astmann er formand.

- Hos os skulle det at tage flere patienter kombineres med andre tilbud for at få lægerne til at slå sig ned i vores område. Det kunne f.eks. være hjælp til at finde gode og billige lokaler, siger hun.

Økonomiske gulerødder
Netop økonomiske gulerødder eller andre former for belønning til læger, der arbejder mere, er et centralt element i overenskomstforhandlingerne mellem Praktiserende Lægers Organisation og Danske Regioner, som tager fart i denne uge.

Flere patienter i Holland og England
Mens de praktiserende læger i Danmark kan lukke for tilgang, når antallet af patienter har rundet 1.600, har deres kolleger i Holland og England langt flere borgere at tilse - henholdsvis 2.406 og 1.732 patienter.

Læger ikke afvisende
Formand for de praktiserende læger Michael Dupont er ikke afvisende over for tanken om at hæve overliggeren for antallet af patienter, men han ser gerne en belønning for velviljen.

- Men det skal være en frivillig ordning, for hvis man tvinger lægen til at tage flere end 1.600 patienter, risikerer man bare, at en del af de ældre læger i stedet holder op, fordi de ikke magter et større arbejdspres. Og så virker det stik modsat og øger lægemanglen i stedet for at afhjælpe den, siger han.