Lægemanglen kan løses med et snuptag

Hvis alle privatpraktiserende læger tog 52 patienter ekstra ind, ville lægemanglen være løst med et snuptag. Lægerne er ikke afvisende for forslaget.

<b>Forslag: 52 ekstra</b>
1.583. Så mange patienter har en dansk praktiserende læge i gennemsnit, men hvis alle læger hver tog 52 ekstra ind i folden, ville manglen på læger være fjernet med et snuptag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

- Hvis lægen tager lidt flere patienter, er vi et skridt i den rigtige retning, og det kan godt være, at der skal lidt ekstra økonomiske gulerødder til, siger Ulla Astmann (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, som står bag udregningen.

<b>Lægemangel værst i yderområder</b>
Manglen på læger falder ujævnt over landet og er størst i yderområder som Region Nordjylland, hvor Ulla Astmann er formand.

- Hos os skulle det at tage flere patienter kombineres med andre tilbud for at få lægerne til at slå sig ned i vores område. Det kunne f.eks. være hjælp til at finde gode og billige lokaler, siger hun.

<b>Økonomiske gulerødder</b>
Netop økonomiske gulerødder eller andre former for belønning til læger, der arbejder mere, er et centralt element i overenskomstforhandlingerne mellem Praktiserende Lægers Organisation og Danske Regioner, som tager fart i denne uge.

<b>Flere patienter i Holland og England</b>
Mens de praktiserende læger i Danmark kan lukke for tilgang, når antallet af patienter har rundet 1.600, har deres kolleger i Holland og England langt flere borgere at tilse - henholdsvis 2.406 og 1.732 patienter.

<b>Læger ikke afvisende</b>
Formand for de praktiserende læger Michael Dupont er ikke afvisende over for tanken om at hæve overliggeren for antallet af patienter, men han ser gerne en belønning for velviljen.

- Men det skal være en frivillig ordning, for hvis man tvinger lægen til at tage flere end 1.600 patienter, risikerer man bare, at en del af de ældre læger i stedet holder op, fordi de ikke magter et større arbejdspres. Og så virker det stik modsat og øger lægemanglen i stedet for at afhjælpe den, siger han.

Forsiden lige nu