Foto: Ivan Johan Hansen

Lægesekretærer presses hårdt

Tusindvis af patientjournaler på landets sygehuse er ikke opdateret, fordi lægesekretærerne er pressede som aldrig før. Bare på øre- næse-hals-afdelingen på Aalborg Sygehus ligger der lige nu over 1.000 uskrevne notater.

Tastaturerne er nærmest rødglødende og papirbunkerne bliver bare højere og højere. Nu har Rikke Nielsen fået nok. Hun har i dag sagt sit arbejde op. Hun kan ikke længere stå model til det voldsomme arbejdspres, der er kommet.

- Vi skal rende stærkere og stærkere hver dag for at nå de ting, der skal nås for at hverdagen her i det hele taget hænger sammen, siger Rikke Nielsen.

Rikke Nielsen er ikke i tvivl om, at det var det rigtige for hende, at aflevere sin fyreseddel. Alligevel var det ikke en nem beslutning.

- Jeg føler, at jeg stikker halen mellem benene og efterlader mine kolleger i det her cirkus som jeg kalder det, fordi jeg føler det efterhånden er blevet det."

På øre-næse-hals-afdelingen ligger der lige nu 1004 journaler og venter. Bare her er der lige nu to sygemeldt med stress, mens en tredje netop er kommet tilbage.

- Lægesekretærer er så servicemindede, at de ser det som deres fornemmeste pligt, at sørge for at få patienter igennem. Det kan de ikke bære, og så tager de jo tingene med hjem. Så sker der jo det, at når man har rigtig travlt, så kan man også som kollega komme til at bide lidt af hinanden, og det er jo også uheldigt, siger fællestillidsrepræsentanten for lægesekretærerne på Aalborg Universitetshospital.

Foreningen for Yngre Læger oplever, at det nogen gange er lægerne som må udfylde journalerne - og dét går ud over patienterne.

- Så det er jo noget værdiløst dobbeltarbejde, som trækker nogen ressourcer fra patienterne, siger næstformand for Yngre Læger i Nordjylland, Søren Nielsen.

715 af journalerne i bunken på øre-næse-halsafdelingen er tilbage fra 2012 og derfor skal de være udfyldt senest den 25. januar.