Landmænd presset af finanskrisen

Mange landmænd har de seneste år spekuleret i at optage deres lån i schweizerfranc. Det rammer dem nu som en boomerang på grund af finanskrisen.

Svineproducent Henrik Mortensen ved Løgstør har lånt 6 millioner kroner i schweizerfranc, fordi han årligt kan tjene gode penge på renteforskellen mellem den danske og den schweiziske rente.

- Det er en risiko, men jeg er villig til at tage den, siger Henrik Mortensen.

Men fordelen er blevet til en ulempe under finanskrisen, fordi kursen på schweizerfranc er steget med mere end 10 procent, siden Henrik Mortensen optog sit lån. Dermed er hans gæld steget med 5 gange det han kunne have tjent på renteforskellen, hvis altså han skulle indfri lånet i dag.

- Det er jo ikke til at spå om fremtiden, så nu håber jeg da bare at kursen falder tilbage til det tidligere niveau inden jeg skal indfri mit lån, siger Henrik Mortensen.

Han er ikke den eneste mange andre har store lån stående i schweizerfranc bekræfter økonomikonsulent Martin Vestergaard fra landboforeningen Agrinord. TV2/NORD har blandt andet talt med en, som i sidste kunne se sin gæld være steget med 5 millioner alene på grund af kursstigninger på schweizerfranc.

Henrik Mortensen mener at landmændene spekulation ville blive mindre, hvis de fik nok for de fødevarer de producerer, foreksempel svinekød.

- Hvis vi kunne få nok penge for de fødevarer vi producerer, så ville lysten til spekulere mindskes. Men nu skal vi jo finde pengene et sted, siger Henrik Mortensen.

Dermed skyder han inddirekte på slagterierne, der i dag endnu en gang satte prisen ned på svinekød, så den fra på mandag lyder på 9,8 kroner pr. kilo.