02:00

Foto: TV2/Nord

1 af 2

Landmand sår på forbudt jord

I protest mod randzoneloven har en nordjysk landmand tilsået et forbudt stykke jord.

Ifølge Randzoneloven må man ikke dyrke jorden indenfor 10 meter fra vandløb, åer og grøfter. Idéen er at beskytte vandmiljøet mod kvælstof fra landbruget. Men den nordjyske landmand Asger Møller Madsen fra Arentsminde og 25 meningsfæller er direkte imod loven. Nu har Asger Møller Madsen valgt at så et stykke forbudt jord.

Asger Møller Madsen lægger ikke skjul på, at han gør det for at provokere. De civilt ulydige landmænd efterlyser en afklaring på randzone-loven fra fødevareministeren. Asger Møller Madsen er tidligere blevet politianmeldt for at gøre det samme, uden der er sket noget.

- Grundlæggende synes jeg, at man skal overholde loven. Men i det her tilfælde synes vi, at loven er så urimelig, og så skal man prøve at overbevise dem, der skal beslutte loven, om at den er urimelig, siger han.

De andre landmænd i Bæredygtigt landbrug har også tænkt sig at opdyrke deres randzoner. Nordjyllands politi siger, at de politianmeldelser der ligger, ikke er glemt, og at de er under efterforskning.