Landsbyer må finde på noget unikt

Når en landsby mister sin skole, så må den finde på noget helt særligt, hvis den vil sikre fortsat udvikling. Sådan lyder opskriften fra landsbyforsker ifølge DR Nordjylland.

Siden kommunalreformen har nordjyske politikere lukket eller lagt 43 folkeskoler sammen. Hver fjerde skole er lukket. Blandt andet har landsbyen Hvornum i Mariagerfjord Kommune mistet sin skole.

Men det behøver ikke at være nogen katastrofe, siger landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

- Nogen steder har det været anledning til, at man har fundet ud af, at nu må vi gøre noget. Det har været et wake up call, siger han til DR Nordjylland.

I Hvornum har borgerne forsøgt forskellige ting siden skolen lukkede for lidt mere end to år siden, fortæller formand for Hvornum Idrætsforening, Steen Jensen.

- Vi holdt visionsdag, hvor vi inviterede hele landsbyen i forsamlingshuset. Nogle af de ideer, der kom i gang var en klub for børn og unge, og der er en æblelund, der er ved at blive etableret. Så vi har forsøgt at samle byen, nu hvor skolen blev lukket, siger han.

Men borgerne må finde på noget helt særligt. For tramper man i andres fodspor, så kommer man aldrig foran, lyder det fra Jørgen Møller. Han henviser, til for eksempel Rødding på Salling, der har gjort sig til Æblets by og planter 10.000 æbletræer.

- Det handler om, at man gør noget, som ingen andre har gjort før, Man skal være en unik landsby, så man kan holde udviklingen gående nogle år ud i fremtiden, siger Jørgen Møller.


Seneste nyt

fra Nordjylland