LIGE NU:

Lang sagsbehandlingstid koster dyrt for mindre virksomheder - Det er dybt frustrerende

Det er blevet alt for svært at få en byggetilladelse, og sagsbehandlingstiden hos kommunerne er for lang. Sådan lyder kritikken fra Jan Lildal, der er indehaver af Vestbjerg Smede- og Maskinværksted. Den lange sagsbehandlingstid har store konsekvenser for virksomhedsejeren, der allerede har været nødsaget til at fyre to medarbejdere.

Medarbejderne på Vestbjerg Smede- og Maskinværksted svejser, sliber og skærer. Snart er firmaet dog nødt til at drosle ned, fordi indhentelsen af byggetilladelser trækker i langdrag.

Jan Lildal, der er indehaver af Vestbjerg Smede- og Maskinværksted er frustreret over kommunerne. Han mener, at sagsbehandlingstiden for at få en byggetilladelse er alt for lang.

- Jeg kan ikke blive ved med at leve under det her pres. Det er frustrerende, og jeg har kollegaer, der har det på samme måde. Det gælder ikke kun min branche. Det gælder hele byggebranchen, siger han.

Jan Lildal har ellers fået ordre ind for seks millioner kroner. De manglende byggetilladelser gør imidlertid, at han ikke kan påbegynde arbejdet.

Ikke et enkeltstående tilfælde

Flere nordjyske virksomheder må, ligesom Jan Lildal, vente længe på at få deres byggetilladelser.

Ifølge Dansk Byggeri er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på nationalt plan steget fra 47 til 50 dage, når virksomheder skal indhente byggetilladelser.

Folketingsmedlem Bjarne Lausten (S) forstår udmærket, at de små virksomheder er utilfredse, og han ønsker derfor, at der skal ses på, hvordan sagsbehandlingstiderne kan nedbringes.

Mariagerfjord Kommune er den kommune i Nordjylland, der bruger længst tid på byggesagstilladelser ifølge en opgørelse fra Dansk Byggeri fra 2019. Hele 72 dage bruger kommunen i gennemsnit, og det nager kommunens borgmester Mogens Jespersen (V).

- Det er altid træls at være den dårligste i klassen, og det har vi været på det her punkt. Det har taget for lang tid at få en byggetilladelse, og det skal vi gøre bedre. Jeg siger ikke, at vi skal blive de bedste, men vi skal op i den bedste halvdel, og det forventer jeg også, at vi kommer, siger borgmesteren.

I Mariagerfjord Kommune har de netop, som følge af problemet, ansat tre yderligere medarbejdere, der skal være med til at sænke sagsbehandlingstiden.

Indehaver af Vestbjerg Smede- og Maskinværksted Jan Lildal håber på snarlige forbedringer. Han ønsker i langt højere grad, at han igen kan begynde at fokusere på at sælge og producere altaner. Konsekvenserne af det, som han kalder unødvendig bureakrati, har han allerede mærket.

- Konsekvensen er, at vi har sagt farvel til to medarbejdere, og vi kan måske blive nødsaget til at afskedige flere, og det ville jeg være rigtig ked af siger, siger han.

Se sagsbehandlingstiden i din kommune her

20200616-144434-5_44Mb

play Små sommerhuse rives ned og erstattes af megasommerhuse

Kør bil, uopmærksomhed

play Politiet sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken

Casper-kattegat-Gjerluff-16

Steinfath er i mål efter knap 11 timer på havet

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

20200616-144434-5_44Mb

play Små sommerhuse rives ned og erstattes af megasommerhuse

Kør bil, uopmærksomhed

play Politiet sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken

Casper-kattegat-Gjerluff-16

Steinfath er i mål efter knap 11 timer på havet

Til forsiden

Til forsiden